pirni-karamelli marmelaad

u kilo puhastet-tükeldet pirne
2 tl peenestet kardemoni
200 + 200 gr tavalist suhkrut
300 gr „kolm ühes“ moosisuhkrut
törts brändit
vajadusel: ühe sidruni mahl
lase pirnid koos brändi, kardemoni ja 200 gr suhkruga keema. Samal ajal tee teisest 200 grammist tavalisest suhkrust karamell – ehk et pane suhkur kuiva potti, ning pruunista. Kui karamell valmis, vala see ülima ettevaatlikkusega pirnimoosi sisse. Kui ka tekivad karamellitükid, siis ei maksa heituda, sest need sulavad edasise kuumutamise käigus ilusasti ära. Keeda kümmekond minutit, timmi maitsed sidrunimahlaga paika, siis lase üleöö seista. (võta seda ka arvesse, et moosisuhkur on veel panemata. Kui tundub, et moos võib ka vedelam olla, sest pirnides eriti pektiini pole, võib moosisuhkru ära jätta ja teist natuke rohkem panna, aga marmelaadi mõttes oleks ikkagi hea seda “3+1” lisada).
Järgmisel päeval valmista ette purgid. Lisa moosisuhkur, lase veel korraks keema ja purgista.