Pirnid veinis, valges veinis
Pildistamise eesmärgil välja kougitud pirn
Mõnikord võiks süüa ka magustoitu, mis ei ole kook. Onju? Pirnid osutusid väga populaarseks. Isa ütles, et ta tahaks teada kuidas neid tehakse ja hakkab endale igapäev hommikusöögiks tegema :D Esialgu oli plaanis teha ajakirja delicious. 2014 novembrinumbri kaaneretsept (lk 85). Aga kui ma tarvilikku kraami ostlesin, juhtus nagu vahest ikka. Ma väsisin ära ja portveini otsimine tundus mõtetult närvekulutav ning tüütu. Ka ei leidnud ma kooritud sarapuupähkleid aga enne jõulu pole selles vist midagi veidrat.
Aga Jamie Oliveri ajakirja käesoleva aasta detsembrinumbris on valges veinis hautatud ja safraniga pirnid (lk 133). Kas asja sai maagiliselt üheks liidetud ja tulemus on selline.
- 7 (conference) pirni, sabad küljes aga ära kooritud ja alt natuke ära lõigatud, nii et püsti seisavad. Nõuandenurgake ütleb, et siledamate pirnide tarvis hõõru kooritud pirne käterätikuga, nii ei pidavat koorimisjäljed näha jääma.
- pudel valget veini
- u 100 ml grenadiinisiirupit
- 1 tähtaniis
- 5-7 cm kaneelikoort
- 10 kardemoni kupart (öeldakse nii?), natuke katki vajutada
- 75 g suhkrut
- Kuumuta kõik koostisosad v.a pirnid potis või kastrulis (NB! tegelikult ei pea kohe tervet pudelit veini potti valama, seda võib pärast juurde panna kui tarvis), kuni suhkur sulab.
- Pane pirnid potti, soovitavalt nii, et nad vedelikuga kaetud on ja keeda vaiksel tulel 20-30 minutit.
- Kui pirnid on noaga katsudes pehmed, võta pott tulelt ja lase veidi jahtuda. Siis tõmba asjale kile peale (nii et kile on vastu pirne ja vedelikku, aitab pirne vedelikus hoida) ning pane jahedasse üleöö seisma (hommikul võiks keerata neid seal siirupis, muidugi kui sa just hommikul neid kohe sööma ei hakka).
Eeh nooh jaah. Tere udune pilt.
Pirni keetmise ajal võid küpsised hakkama panna. Selleks võta:
- 50 g röstitud sarapuupähkleid või mandleid, hakitud
- 110 g toasooja võid
- 55 g suhkrut + natuke lisaks (selle ma unustasin teha)
- 110 g jahu
- 55 g riisi- või maisijahu
- Eelkuumuta ahi 170ºC
- Klopi või ja suhkur heledaks vahuks, lisa jahud ja tera soola. Sõtku ühtlaseks, viimasena lisa mandlid või pähklid.
- Ühtlaseks sõtkutud tainas suru 20x20cm suurusesse küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja pane 10 minutiks külmkappi.
- Võta taigen külmkapist, puista peale veel suhkrut ja küpseta 20 minutit. Siis võta ahjust välja ja lõigu ettevaatlikult ampsusuurusteks tükkideks (ei pea pärsis panni põhjani läbi lõikama). Pane veel 20 minutiks ahju tagasi või kuni helepruun.
- Lase u 20 minutit vormis jahtuda, siis lõika tükkideks.
Küüpsis
Paar tundi enne pirnide serveerimist tõsta toasooja. Serveerimiseks kuumuta u 10 minutit pirne siirupis. Kuna siirupit on üsna palju (eriti juhul kui ikkagi terve pudeli otsustasid ära kasutada), vala osa sellest teise pisemasse kastrulisse ning keeda nii kaua kui viitsid või asjatoimetustega aega läheb. Selle tulemusena saad veidi kangema siirupi mida võib serveerimisel pirnidele peale valada. Igastahes, serveeri soojad pirnid koos küpsise ja näiteks jäätisega. Üks väheseid magustoite, mille puhul retsepti üleskirjutades tekkis tunne, et tahaks veel…
voila