Ploomi-mandli pirukas

kui koogis on ploomi, ja kui koogis on martsipani, siis on selles koogis taevas maa peal.

ploomi-mandli pirukas

põhjaks:

  • 2 dl jahu
  • 1 spl suhkrut
  • veerand tl soola
  • u 100 gr külma võid
  • 2 spl vett
  • vanilliekstrakti


täidiseks:

  • 100 gr jahvatet mandleid
  • 0.5 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 2 spl toatemperatuuril võid
  • sorts  rummi

 

  • u pool kg ploome, kondistatuna


moodusta võist, jahust ja suhkrust puru, lisa sool, vanilliekstrakt ja vesi, ning mätsi taignaks. rulli küpsetuspaberil parajasse suurusesse (mul oli 20 cm läbimõõduga vorm, diameeter sellisel juhul siis u 30 cm, et pärast saaks ääred peale keerata), keera paber koos taignaga rulli ja pane kas üleöö külmkappi või 15 minutiks sügavasse.

täidise tarbeks hõõru muna ja või mandlijahusse, lisa suhkur ja kärakas, sega läbi. kondista ploomid. võta taigen kapist välja. pane täidis taignale, selle peale ploomid. keera taigna ääred üles, parasjagu et vormi mahuks. pane 20 cm läbimõõduga ahjuvormi ja küpseta 180 kraadil u pool tunnikest või kuniks pealt kuldpruun. lase jahtuda, sobib ka leigena. hoiatus – tekitab sõltuvust!