Põdrake "Bab"

15. septembril algas põdra jahihooaeg. Kui külmutatud põdraliha saab väiksemate lihapoodide ja isegi paljude supermarketite külmaletist sügavkülmutatuna aastaringselt, siis praegu ei saa lasta mööda võimalust teha igasugu häid asju värskest jahutatud põdralihast.

põdraliha kebab

Nädalapäevad tagasi oli plaanis teha Veneto veinide ja toitude õhtule muuhulgas pastissada de caval, mis on (ratsasportlased ja hobust töölooma ning sõbrana kasvatavad inimesed pangu nüüd kähku käsi silmade ette korraks!) Amarone veinis hautatud hobuseliha, mida süüakse polentaga. Hobuseliha loomulikult kusagilt ei saanud ja suures hädas aendasin selle põdraga, kuna see tundus olevat meil saadaolevatest lihadest hobusele kõige sarnasem. Ja see põdrahautis oli suurepärane!
Põder on ise teadupärast taimetoitlane, ta sööb peamiselt sammalt, okaspuude koort ja kasve. Sellest tulebki ilmselt lihale veidi mõrkjas ja õrnalt terav maitse. Põder peab endale toitu otsides läbi kõmpima pikki vahemaid, liha on tal rasvavaene, sitke ja kiuline. Parima tulemuse saab põdrast seega kas pikalt-pikalt madalal kuumusel hautades või hakkliha kujul.
Eelmisel sügisel õnnestus Hannes Võrno käest välja pinnida üks hirmus hea põdraliha retsept. Ja ka see hooaeg ei lähe ilma selle maitsva põdrakebabita, millel on Võrno pandud nummi nimi “Põdrake Bab”.

600 g pehmet põdraliha
3 küüslauguküünt
2 mugulsibulat
3–4 päikesekuivatatud tomatit
1 tl päikesekuivatatud tomatite õli
u 1 tl soola (maitse järgi)
u ¾ tl värskelt jahvatatud musta pipart (maitse järgi)
2 munakollast

Eemalda lihalt kelmed, kui neid leidub, ja lase siis läbi hakklihamasina.
Lisa peeneks hakitud sibul, küüslauk ja päikesekuivatatud tomatid.
Lisa kõik ülejäänud ained ja sega kätega ühtlaseks massiks.
Vormi käte vahel piklikud kebabid.
Suru hakklihavorstikeste sisse ettevaatlikult peenike puidust varras, mida on enne paar tundi vees leotatud.
Küpseta ahjus grillrežiimil 230 kraadi juures 15 minutit.
Enne serveerimist võib roa flambeerida konjakiga.
Serveeri ahjulavašiga, mida on määritud oliiviõli ja küüslauguga.
Juurde sobib ka vürtsidega (kaneel, nelk, vürtspipar) keedetud või lihtsalt tavaline pohlamoos.

P.S. Põdraliha ostan Viimsi Lihapoest.