Pohla-karamellirull

Jõulumaitseid hakkab nüüd küll igasse päeva kippuma. Tegemist on algupäraselt Angelika Kangi üllitisega, kuid mina mugandasin ja tulemus oli superluks.

Biskviitpõhi:

  • 3 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 3 sl nisujahu
  • 3 sl kartulitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 kuhjaga teelusikatäit päris vaniljesuhkrut

Täidis:

  • 1 purk Põltsamaa pohlamoosi (seal on ikka pohli ka sees) VÕI 4dl pohli 1 supilusikatäie suhkruga
  • 2 dl vahukoort
  • 100g kohupiima
  • 2 kuhjaga tl päris vaniljesuhkrut
  • 1 tl kaneeli

Karamell:

  • 1dl fariinisuhkrut + 1/4 dl suhkrut
  • 1dl rõõska koort
  • 1spl võid ja 1tl vaniljesuhkrut

 (Esimesel korral polnud mul fariinisuhkrut ja karamellistasin hoopis 1dl suhkrut, lisasin 1dl koort ja 1spl võid. Keetsin veidi ja lasin jahtuda (ka külmkapis taheneda))

Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sõelu juurde omavahel segatud kuivained. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225kraadises ahjus 7 minutit.
Kummuta põhi teisele küpsetuspaberile (näiteks taignarulli abiga) jahtuma.
Püreesta pohlad ja maitsesta suhkruga.
Vahusta koor ja omakorda koor kohupiimaga, lisa vanillsuhkur ja kaneel.
Määri jahtunud biskviitpõhjale esmalt pohlapüreed ja selle peale vahukoort.
Keera rulli ja küpsetuspaberisse ning hoia kuni serveerimiseni külmkapis, soovitatavalt vähemalt pool tundi kuni üleöö.
Karamellikastme valmistamiseks sega potis rõõsk koor ja suhkrud. Keeda keskmisel kuumusel 20 minutit, kuni kaste on veidi paksenenud. Tõsta tulelt, sega juurde või ja vanillsuhkur.
Lase karamellikastmel jahtuda kuniks valgumine pole enam kastmel väga kerge, siis vala rullile.