Pohla-õuna purukook
Kusjuures, kasulikud ei ole mitte ainult marjad, vaid ka lehed, sisaldades flavonoide, parkaineid, fürontsiide, vitamiine, orgaanilisi happeid ja arbutiini, mis laguneb organismis tugeva põletikuvastase toimega aineks.
Plaanisin sel sügisel proovida pohlanapsu valmistada kahte moodi – osale lisan ka lehti juurde ja osale mitte, aga kahjuks tuli see “geniaalne” mõte mul alles siis, kui turul oli pohlahooaeg mööda läinud ja metsa polnud ka enam aega kondama minna:) Aga iseenesest saab seda pohlanapsu aastaringselt teha ja kuna palukas on igihaljas taim, siis ka lehti saab alati kätte (kui need just paksu lume all ei ole), niiet täitsa soovitan proovida teha napsu ka nii, et lisada (vähemalt ühele osale) pohlalehti. Tulemuse eest ma muidugi ei vastuta, aga järgmisel sügisel proovin kindlasti ise ka ära:) Igal juhul valmistamisel tasuks lähtuda klassikalisest valemist – 1 osa (nt 500 g) marju, 1 osa (500 g) suhkrut ja 1 osa (500 g) kanget alkoholi. Pane kõik ained purki või pudelisse ja sulge see õhukindlalt. Hoia anumat võimalikult pimedas ja jahedas kohas ning käi seda aeg-ajalt loksutamas. Paari kuu pärast võib juba maitsvat pohlalikööri mekkima hakata, kuigi seistes läheb jook järjest paremaks. Kurna marjad liköörist välja ja naudi jahedalt!
Oma ilusa punase värvi ja mõnusa hapu meki tõttu on pohlad suurepärased magustoitudele, kookidele ja muudele küpsteistele lisamiseks. Peotäis või paar pohli paneb iga õunakoogi “elama” rõõmustades nii sööjate silma- kui ka maitsemeeli. Siin on üks sügisene lihtne kook, mida võib teha ka sügavkülmutatud pohladega. Küll aga tuleks need marjad eelnevalt üles sulatada.
Kook:
- 1 suur kuubikuteks lõigatud õun
- 100 g toasooja võid
- 150 g suhkrut
- 2 sl vanillsuhkrut
- 1 muna
- 270 g jahu
- näpuotsatäis soola
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1,2 dl piima
- 200 g pohli
Purukate:
- 50 g külma kuubikuteks hakitud võid
- 60 g jahu
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- 60 g suhkrut
- 1 sidruni peenelt riivitud koor
Parim on see kook minu arvates ahjusoojana samal päeval. Juurde sobivad eriti hästi vanillikaste ja -jäätis.