Pommupirukas
Pommupirukast on üks mitte just palju ütlev pilt. Aga hea pirukas sai, vaatamata sellele, et põhja alt oleks võinud ikka veidi rohkem kuuma saada.
Vahepalaks ehk pahmeldaks hoopis natuke helesinisest toiduvärvist ning inimeste ennastunustavast vajadusest seda 24.veebruari paiku kõikvõimalikele (ja võimatutele) küpsetistele määrida. Ma saan muidugi aru, et kõik on maitse küsimus ning ilmselt järjekordse lipuvärvides (laias laastus) vaimusünnitise kokkumätsinu ei mõtle sellega midagi halba. Mind ei häiri mõni lipuke tikuvõileivas, ilusamat sorti (loe: mitte neoonsinise ja tumehalliga) makroon või mõned pritisitud kaunistused ja joonistatud pildid. Teadaolevalt olen ma isegi ühtteist teinud. Samas helesinist biskviiti või mingit glasuuri mis tuunitud lipuvärvides on juba raskem vaadata. Ja ma pole kaugeltki konservatiiv. Jah, Eesti lippu vaibana ei kasutaks aga nt trikolooriga paela olen salfaka ümber sidunud ja isegi ühe tordi juures kasutanud. Ja ei, ma padurahvuslastega kes leiavad, et Kihnu-triibuga kotttoolil istumine solvab rahvakultuuri, ei nõustu. Aga vaadates FBi voos jooksvaid pilte aastapäevaks lauale pandavatest küpsetistest, millele eestisuse maigu andmiseks pole taibatud muud teha kui katsetada suvalist sinist tooni ja musta toiduvärviga… siis nats imelik on. Tahaks nagu öelda, et ärge tehke. Aga ma ei ütle, mis siin ikka kakelda, parem näitan eeskuju. Loodetavasti pakitsus põues, mis kodumaale mõeldes kord aastas neid küpsetisi tootma paneb on ehe ja hea ning kestab ja kehtib ka ülejäänud 365 päeval (meil on liigaasta!). Vaatamata sellele milliseid mõtetuid tulisid paglaste ja vähemuste teemal mõni kotttooligild üles võib kerida :)
Pirukas on tegelikult häbiväärselt lihtne. Kõigepealt on vaja üht suuuurt pommut või kahte väiksemat. Tuleks viilutada, õliga pintseldada ja ahjus natuke röstida/küpsetada. Seda on hea nt eelmisel õhtul teha. Siis tuleb poest osta rull Eesti Leivatööstuse (häbitu tasustamata reklaam) lehttaigent (600g). Sellepärast, et a) seda müüakse Tartus peaaegu igas kohas; b) ta on normaalse suurusega kui laiali laotada; c) eriti kui lõigata kitsamast servast ära ks 4-5 cm laiune riba, sellest saab omakorda 4 riba mis väga hästi passivad servadeks; d) muidu on kah nagu tibens-tobens tainas, ega ma küll ei vaadanud mis tas sees on.
Kate sisaldab: 1 pakk ricottat (vähese soolaga), 1 pall mozzarellat, 2-3 peotäit mingi suvalist (riiv)juustu, 1 muna, soovikorral terake soola ja pipart. Segad kõik kokku ja määrid põhjale (servad on enne paika pandud). Siis paiguta kattele pommu viilud ja soovikorrald võid peale puistata veidi suitsutatud paprika pulbrit (vürtsikat). Viska pirukas ahju u 20-25 minutiks. Siis võta välja ja pane veel u peotäis või kaks juust peale ning ahju tagasi kuniks juust sulanud.