Porgand. Leivas, pestos, hummuses

Nonii. Nüüd on ka Eestis oma maffia. Üsna avalik ja üsna …. oranž. Nimelt on alustanud tegevust porgandimaffia ja hoopis õilsa idee kandmise nimel. Sotsiaalne vastutustunne on see, mis tiivustab ühe porgandimaffia tegevust. Lähemat infot tasub otsima minna Porgandimaffia Facebooki lehele või ka Carrotmob rahvusvahelist liikumist tutvustavale lehele.

Porgandimaffia avalöök Eestis saab olema 16. märtsil Mamos ja kõik huvilised on oodatud uudistama, kuidas porgandite pealetung Eesti moodi toimuma saab.
Omalt poolt proovisin toetada porganditeemat mõnede porganditeemaliste suupistetega.
Mõeldes porgandile, kargavad pähe…  koriander… ingver…. seesamiseemned …. petersell…. tüümian…balsamico….muskaat…. kõrvetatud suhkur…. kookospiim…. rukis…. kõrvitsaseemned … päevalilleseemned … ja siis veel mõned kontrollimist vajavad kooslused :)
Esimestest assotsiatsioonidest kantuna said porgandiseks nii iganädalane leivategu kui ka leiva-saiamäärdeks porgandi poole kaldu pestot ja hummust. Mõnusad tulid välja kõik.

Leivategu on pikem jutt. Kunagi võtan ette ja kirjutan postituse nimega “Minu leib”. Leiva juurde juhatas mind aga porgandi ja koriandri kooslus, sest minu leivas on alati ka veidi koriandrit. Porgand aga armastab koriadrit. Linnasejahu täidlane maitse sobitub koriandriga võrratult ja porgand klappis sinna rukkileiba ka veatult. Peale esimest kergitust-kääritust lisasin koos rukkijahuga ka kaks riivitud toorest porgandit ja nii minu porgandileib valmiski. Muidu täiesti tavaline leib. Tegevuskäik umbes nii nagu SIIN kirjeldatud.
Aga et leib kurku kinni ei jääks, sai juurde meisterdatud ka paar leivamääret kahe klassiku ainetel ehk porgandine pesto ja porgandine hummus.

Porgandine pesto…
…. ja porgandine hummus

Mõlema määrde jaoks algas protsess porgandi röstimisest. Lahtiseletatuna tuleb kooritud porgandid kaheks-kolmeks-neljaks kitsamaks ribaks lõigata, siis oliiviõliga piserdada, veidi soola ja pipart peale ka.  Mina panin porganditele kaissu veel koorimata küüslauguküüsi ning terveid koriandriseemneid. Siis ahju seni kuni porgand pehme ja kergelt pruunistunud.

Porgandipesto jaoks lisasin purustajasse:
2 röstitud porgandit koos röstitud kooritud küüslaugu ja mõne koriandriseemnega
50 gr parmesani
peotäis röstitud päevalilleseemneid
peotäis peterselli (kui oleksin sel päeval leidnud värsket koriandrit, oleks sellega proovinud)
oliiviõli
sidrunimahla
soola ja pipart
Kõik kiiresti segamini suristada, siis maitseid kontrollida ja mõnus määre ongi valmis. Kontrolli kindlasti maitset ja vajadusel lisa haput, soolast jne

Porgandihummus oli meil selle katsetustevooru kindel hitt. Isegi 1/3 lastsest sõi väga hea meelega ehk siis vanem poja küsis lausa lisaportsu!
Hummus sündis aga järgmistest koostisosadest:
2 röstitud porgandit
2-3 röstitud ja kooritud küüslauku
lusikatäis röstitud koriandriseemneid (võib asendada ka jahvatatud koriandriga)
2 spl tahhiinit ehk seesamiseemnepastat (sobib asendada ka maapählkivõiga)
veidi sidrunimahla
veidi tumedat siirupit
soola ja pipart
Tahhiinile omaste vürtsköömnete asemel kasutasin jahvatatud koriandrit, kuigi ka vürtsköömned sobituksid komplekti igati veatult. Nii et katsetamist erinevate lisanditega tasub ette võtta küll. Kõik koostisosad saumikseriga peeneks, maitsed üle kontrollitud ja mõnus-maitsev päikeseoranž määre ongi valmis.

Mõnusaid hetki porgandiga ning kõik porgandihuvilised kohtuvad 16. märtsil Mamos.
Porganditeni!