Porgandi-apelsinikeeks
Ilmselt tekib nii mõnelgi välismaal elanud inimesel siinkohal flashback, ja ka enda toidupakkimised tulevad meelde. Üks asi, mis mul ka endal kohe pähe tuli, on sidrunipipar. Kunagi sai ka ise neid Santa Maria siniseid kotikesi kohvrisse pakitud, sest seda ju seal ei ole. Oma köögis ei kasuta ma juba ammu sidrunipipart ning hapuka maitse roogadele saan ikka päris sidrunimahla lisades. M naeris veidi ja ütles, et ka tal on täpselt sama moodi olnud. Eelmisel kevadel käisid tal eesti sõbrad külas ja tulid poetiirult perfektsete avokaadodega tagasi, näod naerul. Suunurgad vajusid aga sööki ette valmstades alla: “Kuidas ma seda ilma sidrunipiprata söön?” Nii et M otsiski maitseaineriiuli taganurgast kunagi kodumaise entusiasmiga kaasa pakitud ja veel avamata sidrunipipra paki välja. Vähemalt tol korral sai päev päästetud.
Eile lendas M tagasi ja üks asi, mis ta kaasa pakkis, oli kott tatrajahu. Jaa! Kiidan igati heaks! Ka minu meelest suurepärane ost, piisavalt eksootiline ja meeletult häid küpsetisi lubav. Ja kui mõelda, kui mitu kilo kohvritesse lubatakse toppida, siis sellest 1 kg jahukotile eraldada ei ole üldse mitte väike ohverdus. ;)
Ta-ta-ra-tataaar! Elaguu!
Tatrateemadel jätkates… Tatrajahuga porgandi-apelsinikook saab mure ja mahlane, keeksilaadse tekstuuriga. Retsepti, millesse tegin väikesed mugandused, sain ajakirja Kodu & Aed 2015. aasta oktoobrinumbrist. Kes soovib, võib peale teha ka toorjuustuglasuuri. Meie nautisime kooki koos jäätisega.
24-cm vorm
- 3 muna
- 200 g suhkrut
- 1 apelsin (u 300 g)
- 200 g porgandit
- 100 g võid
- 250 g täistera tatrajahu
- 1,5 tl küpsetuspulbrit
Pese apelsin (võimalusel kasuta maheapelsini) hoolega puhtaks, poolita ja eemalda seemned, seejärel lõika koos koorega tükkideks ning purusta kõik blenderis või köögikombainis püreeks.
Kõrvailu. Jake Shimabukuro ukulelel TEDi raames “Bohemian Rhapsody’t” mängimas. Mees, kes on kindel, et “if everyone played an instrument, the world would be a much happier place”.