Porgandihummus rohke koriandriga

Hummus on asi, mida leiab meie külmkapist sageli. Traditsiooniliselt kikerhernestest (sõna “hummus” tähendabki araabia keeles kikerherneid), sidrunimahlast, küüslaugust, vürtsköömnetest ja tahinist ehk seesamipastast valmistatud kaste, dipp, määre (sõltuvalt kasutamise otstarbest ja hummuse paksusest võib teda erinevalt kategoriseerida) on lausa sõltuvusttekitavalt maitsev. Ja nii lihtne valmistada! Eriti hõlpsalt, minutitega, läheb asi, kui kasutada konservkikerherneid. Aga viimasel ajal olen kikerherned ise keetnud, maitsevahe võrreldes konserveeritutega on tuntav. Isekeedetute kasuks ikka.
Hummus on lisaks sellele, et maitseb imehea, ka kasulik. Kikerhernes on hea taimne proteiiniallikas ning sisaldab rohkelt kiudaineid. Lisaks leidub hummuses rauda, C ja B6 vitamiine ning foolhapet.
Ega araabiamaade elanikud ise vist sellist nalja ei teeks, aga minu arvates sobivad hummusesse ka porgandid kui valatult. Praegused magusad ja õrnad värsked porgandid eriti. Nad muudavad koostise õhulisemaks, maitse vahelduseks veidi teistsuguseks kui paljalt kikerhernestest tehtud hummusel, lisaks saab porganditest korraliku annuse karotiini (mis muutub organismis A-vitamiiniks, kuid vajab omastamiseks rasvainet, milleks väga sobivalt passib hummuses sisalduv oliiviõli).
Eriti heaks teeb porgandihummuse värske koriander. Seda võiks olla kohe palju. Nii et oleks ikka korralikult tunda! Kui kõik muu külma tõttu kiratseb, siis koriander laiutab mu peenral täiega ja pean leiutama üha uusi mooduseid, kuhu teda surada, et jumala eest raisku ei läheks- tegu ju nii väärt kraamiga! Kui endal koriandrit pole, siis ka turgudelt saab praegu korralikku maitserikast ja tugevat koriandrit vastukaaluks talvistele supermarketi äbarik-lehekestele.
Porgandihummus sobib määrimiseks saiale, leivale, lamesaiadele (pitale). Samuti on ta mõnus snäkk koos õhukeste näkileibade või lavašsikrõpsudega.
Maitseainete kogused on retseptis antud umbkaudsed, lõplik mekk pane ise oma maitse järgi paika! Kui porgandid on väga magusad, võib juhtuda, et vajad maitse tasakaalustamiseks rohkem sidrunimahla. Kui tahad mahedamaitselist porgandihummust, jäta tšilli üldse lisamata, kui särtsakamat, lisa veelgi rohkem. Ja nii edasi.
- 200 g kuivatatud kikerherneid (või üks 400 grammine purk konservkikerherneid)
- 500 g porgandeid
- 5 küüslauguküünt
- 4-5 sl oliiviõli röstimiseks
- suur peotäis värsket koriandrit
- 2 sl tahinit ehk seesamipastat
Maitsestamiseks:
- 1 sl sidrunimahla
- 1-2 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 1-2 tl jahvatatud koriandriseemneid
- 0,5-1 tl tšillipulbrit
- soola, musta pipart
- lisaks oliiviõli, vett (soovi korral)
Alustuseks pane kikerherned külma veega 12 tunniks likku. Kui vajalik aeg möödas, nõruta kikerherned ning loputa sõelal. Tõsta potti ja vala peale nii palju vett, et see ulatuks paar sentimeetrit üle kikerherneste. Lisa 0,75 tl soola. Lase vesi keema ja keeda madalal kuumusel kaane all 1,5 tundi. Kui vahepeal peaks vett väheks jääma, lisa.
Kui kikerherned pehmed, nõruta need vajadusel (eeldatavasti on siiski kogu vesi kikerhernestesse imbunud) ning jahuta. Kui kasutad konservkikerherneid, nõruta need ning loputa enne kasutamist sõelal külma vee all.
Edasi porgandite juurde. Lõika porgandid põiki pooleks, poolikud omakorda olenevalt porgandite paksusest pikuti pooleks või neljaks, nii et saad parajad kangid. Tõsta porgandid ahjuvormi, nende vahele pista küüslauguküüned. Viimaseid ära koori. Nirista peale 4-5 sl oliiviõli, maitsesta sutsu soola ja pipraga. Sega läbi, nii et kõik köögiviljad oleksid ilusti õliga kaetud. Rösti porgandeid-küüslauku 180 kraadi juures umbes pool tundi, kuni porgandid on pehmed ja saanud veidi värvi. Kui röstimise lõpuosas tundub, et porgandid ei ole veel pehmed, aga hakkavad liigselt pruunistuma, kata ahjuvorm fooliumiga. Lase porganditel enne hummuse kokkukeerutamist jahtuda.
Aeg hummus valmis suristada! Pigista küpsenud küüslauguküüned koorte seest välja. Surista ettevalmistatud kikerherned, porgandid, küüslauk, värske koriander ja maitseained purustajas või saumikseriga pastaks. Ma ise teen kõikvõimalikud purustamised väikese aga tubli Kitchen Aidi purustajaga, mis lisaks pestodele-hummustele ja muudele määretele saab edukalt hakkama ka nii mandlite tegemisega mandkijahuks kui isegi liha hakkimisega. Eriti äge avastus oli see, et kui muud käepärast polnud ja lastele oli hädasti maasikate juurde vaja vahukoort vahustada, sai ta ideaalselt mõnekümne sekundi jooksul sellegi töö tehtud! Tõeliselt hea abimees ja mõnusalt pisike, et näiteks suvel maakodusse kaasa võtta.
Lisa oliiviõli, nii et hummus saaks parajalt sobiva paksusega. Õli võib kuluda umbes 100 ml. Osa õlist võid asendada ka veega.
Maitse hummust ja lisa vajadusel soola, pipart või maitseianeid. Valmis!
Serveerimisel võid hummusele puistata paprikapulbrit ja musta pipart ning niristada veidi oliiviõli.