Porgandipirukas

 

Tainas:
200 g võid
200 g kohupiima (kas paki või nt Saida)
300 g jahu
näpuotsatäis soola
Täidis:
600 g riivitud porgandit
(vajadusel kuni 1 dl vett)
2-3 sl õli
1 keedetud muna
1 toores muna
soola
musta pipart
riivitud muskaatpähklit
näpuotsatäis suhkrut
Määrimiseks:
1 lahtiklopitud muna
Valmista tainas. Selleks sega omavahel kohupiim, jahu, sool ja või. Pane tainapall toidukilesse keeratuna 1 tunniks külma.
Samal ajal valmista täidis. Koori porgandid ning riivi jämeda riiviga. Kuumuta pannil õli ja lisa riivitud porgandid. Hauta keskmisel kuumusel kuni porgandid on pehmed, vajadusel lisa kuni 1 dl vett, et porgand ei oleks liiga kuiv. Maitsesta. Lisa hakitud keedetud muna ja lase jahtuda.
Jahtunud täidisele lisa 1 toores muna.
Täidist võib teha ka nii, et keedad kooritud porgandid vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lõikad kuubikuteks, segad juurde hakitud keedetud muna ja maitsestad. Viimasena lisad lahtiklopitud muna.
Rulli tainas üheks suureks plaadiks. Aseta täidis tainale, mitte päris keskele ja keera tainas üle täidise, nii et ots jääks piruka alla. Näpista pirukaotsad kinni ja keera ka piruka alla.
Määri pirukas munaga ja torka kahvliga mõned augud.
Küpseta pirukat 180-kraadises ahjus 30-40 minutit.