Praetud seitan marinaadis

Alles ma olin Vahemere lainel isetehtud pasta ja “Nelja aastaaja” pitsaga. Nüüd aga tundub, et viimase kartulisalati retseptiga sai retrohõnguliste peolauatoitude isu alguse. Näiteks täna on mul teile  pakkuda täielik külmlaua klassika. Seda küll muidugi aga taimses kuues. Selle roaga on jälle selline lugu, et lihasööjana ei pidanud ma sellest üldse lugu, aga nüüd taimselt oli see väga mokkamööda. Ma isegi ei mäleta seda hetke, kus mul tuli idee see toit veganiseerida. Võib-olla siis, kui uue laari seitanijahu sain? Või mängivad juba natuke jahedamad ilmad siin rolli?
Valmistamisaeg: 35 – 40 minutit + marineerimise aeg

Kogus: 12 tükki, neljale-kuuele inimesele

Seitan:

165 g seitanijahu (avastasin, et ka Maksimarketis on gluteeni müüa, Gemo Spice “Gluteen”). Seitani võid ka ise valmistada selle retsepti järgi!
3 sl maitsepärmi (võib ka ilma)
½ tl soola
180 ml külma vett
1 sl sojakastet

Marinaad:

1200 ml vett
4 loorberilehte
2 sl suhkrut
1 – 2 sl soola
2 suuremat porgandit
2 suurt sibulat
+ hiljem 2 ½ sl õunaäädikat

Paneerimiseks:

2 ½ kuhjaga sl kartulitärklist
2 ½ kuhjaga sl nisujahu
näpuotsaga soola
näpuotsaga purustatud musta pipart
240 ml külma vett
+ riivsaia

Valmistamine:

Sega seitanijahu ehk nisugluteen maitsepärmi, soola, külma vee ja sojakastmega läbi. Tekib veniv tainapall. Sõtku seda minutike ja jäta praegu seisma.

Vala suurde potti vesi ja lisa loorberilehed, suhkur ja sool. Lase veel keema tõusta. Samal ajal koori porgandid ja sibulad. Lõika porgandid ratasteks ja sibulad pooleks ning seejärel viiluta. Lisa porgandid ja sibulad keevasse vette. Keeda 5 minutit. Maitse ja lisa vajadusel soola, sest marinaad peab üsna maitsekas jääma.

Tambi või rulli seitanitainas natuke õhemaks ning lõika see 12-ks tükiks. Võid igat tükki veel natuke laiemaks venitada. Madalda marinaadi kuumust, kuni see ainult õrnalt mullitab. Lisa seitaniviilud. Kata pott kaanega ja lase vaiksel tulel õrnalt podiseda umbes 10 – 15 minutit, kuni seitan on rohkem tahenenud ja pole enam nii lödi (proovi kahvliga tükike). Eemalda kuumus ja tõsta seitanitükid marinaadist välja. Soovitan need panna suuremale taldrikule, kus need saab kiiremini maha jahutada. Nüüd sega marinaadi sisse õunaäädikas ja jahuta ka marinaad täiesti maha.

Kui nii seitan kui ka marinaad on jahtunud, valmista paneeringusegu. Märja segu jaoks vispelda kartulitärklis nisujahu, soola, pipra ja veega läbi, kuni tekib kreemjas segu. Teise kaussi pane ka portsuke riivsaia valmis. Kasta seitanitükke märja segu sisse ja seejärel veereta neid riivsaia sees. Aja pann kuumaks ja vala sinna paras ports õli. Prae paneeritud seitan mõlemalt poolt kuldpruuniks. Jahuta praetud seitan maha. Seejärel lao seitanitükid laiemasse kaussi ja vala peale marinaad. Lase vähemalt 12 tundi külmikus seista. Serveeri ja naudi.