Pukkola


Pukkola koosneb öö läbi piimas leotatud erinevatest hommikusöögi-helvestest, kuivatatud puuvijadest ja pähklitest/seemetest. Põhimõtteliselt külm puder: järjekorde mõnus vaheldus tavalisele pudrule. Ja hommikul jääb sättimiseks aega üle, kuna toit valmib ise öö jooksul.

———————————————————————————————————————————

You might be wondering what Pukkola is. It’s rolled oats, cereals, dried fruit and nuts soaked in milk overnight. Like cold porridge or soaked cereals. Saying soaked cereals doesn’t do justice to any food, does it?


Kuninglikud pulmad on lähenemas ja seetõttu on kõige suuremas kohalikus toidupoes (mitte, et neid siin kandis palju oleks) Briti päevad, ning müüakse spetsiaalselt sealt kohale toodud tooteid, mida tavaliselt poelettidelt ei leia. Kohalikud ei tee vist Ameeriklastel ja Brittidel vahet, seega on Ameerika päevad ka. See selleks. Briti osakond oli aga Jamie Oliveri tooteid, nagu pesto, pasta ja erinevad kastmed, täis, kaasa arvatud, ma kujutan ette, et kõik, tema kokaraamatud. Ostsin endale ühe Jamie pesto ja sain tulema, kuigi süda tilkus verd sinna jäänud erinevate kastmete pärast.

Koju jõudes pühkisin oma Jamie kokaraamatu ka tolmust puhtaks ja kukkusin lehitsema. Kuna mul tegelikult polnud plaanis kokkama hakata, siis märkisin paremad retseptid ära. Hetkeseisuga on kogu raamatu serv väikesteks lõigatud post-it note’e täis ja ma pole veel raamatut lõpetanudki. Paks on teine, kokku üle neljasaja lehekülje.


Raamatut lehitsedes tuli aga mulle meelde Jamie Pukkola, mille otsa ma mingisuguse juhuse tõttu kunagi netis komistasin. Kuna retsept tundus mulle liiga lihtne, et seda meelde jätta, siis unusasin selle ära ja kukkusin enda voli järgi seda hommikusööki tegema. Üks jäi mulle aga meelde: seda toitu oli kõvasti kiidetud.


Siiamaani ei viitsinud ma kogustega jännata, viskasin peotäie üht, peotäie teist kaussi ja valasin piima peale, aga siia ülesmärkimiseks mõõtsin kogused ära.


Vaja läheb (ühele):

5 sl erinevaid helbeid ja müslisid (nt: kaera-, rukki-, odra- või speltahelbeid, kliisid, cornflakes’e, õhitatud riisi jne)
1 tl kaneeli
pool peotäit kuivatatud puuvilju, rosina suurusteks tükkideks lõigatud (nt: datlid, aprikoosid, jõhvikad, mustikad, õunad, ploomid jne)
pool peotäit pähkleid (soovi korral pooleks lõigatuna)
1/2 õuna, riivitud
soovi korral mett

umbes 200 ml piima

1/4 banaani, tükkideks lõigatud

Sega kõik kuivained riivitud õuna ja meega. Vala peale nii palju piima, et segu oleks täielikult kaetud. Kata toidukilega ja jäta kaheksaks tunniks külmkappi paisuma. Kui hommikuks on pukkola väga paks siis vedelda veel piimaga. Lisa tükeldatud banaan ja soovi korral veel puuvilju või jogurtit.

As the royal wedding is approaching, there are British days in the local supermarket. As well as American (I doubt the locals have got the difference). Therefore, we have the chance to buy British (and American) goods, shipped in especially, that you could not find on the shelves normally. To be honest the American section was hideous, with some sweets and steak sauces (no A1, though) and the rest was soda like pepsi that you can buy from any store. The British section, however, was full of Jamie Oliver stuff, such as pestos, pastas, sauces and, of course, his cookbooks. It seemed like they had all of them. I managed to leave with just one pesto, leaving all the other tasty stuff there.

When I got home I swiped off the dust from my Jamie’s cookbook and, without any intention to cook anything, started flipping through it. By now there book is stuffed with post-it notes, and I haven’t even finished it. It’s quite bloody thick though, about 400 pages.

That reminded me that I had stumbled on his Pukkola recipe on the internet a while ago. The recipe seemed stupidly easy to remember so I have been just throwing a handful of this and a handful of that in a bowl, tossing it over with milk and into the fridge. The only thing I remember is that it was talked about in the superlative all over the site. Now I have marked town the amounts to write them down here.

Just as a quick note: it has to sit in the fridge overnight or about 8 hours. But look at it from the positive side: no need to prepare or cook anything in the morning, meaning more sleeping time.

You’ll need (for one):

5 Tbsp of different flakes and cereals (eg oat, rye, spelt, puffed rice, cornflakes, bran etc)
1 tsp of cinnamon
half a handful of dried fruit, cut into pieces the size of raisins (eg. apricot, dates, apples, prunes, cranberries etc)
half a handful of any nuts, may be cut into halves
1/2 apple, grated
(honey)

about 200 ml on milk
1/4 a banana, cut into pieces

Mix all the dry ingredients with the grated apple and pour the milk on top so that they are fully covered. Cover the bowl with plastic film and cool in the fridge for 8 hours or overnight. If all the milk has been absorbed by the morning add a bit more until you have reached the desired consistency. Add the banana slices. May be served with fresh fruit and yoghurt.