Rabarberi-maasikapirukad
Taolisel põhimõttel pirukaid (galette) olen ma senini ainult soolaseid teinud, nagu näiteks see peediga või see sibulaga variant, ja nad on alati täielikeks hittideks kujunenud. Tegelikult toimib see “krõbe põhi – mahlane täidis kooslus” aga ka suurepäraselt magusate küpsetiste puhul, eriti just selliste tugeva iseloomuga marjade, puuviljade ja püsikute (nagu rabarber) puhul, mis väga erilisi lisakomponente enesele seltsiks ei vajagi. Muidugi võib neid pirukaid teha ka ainult rabarberiga, aga ma lihtsalt ei suutnud ahvatlusele vastu panna, et niigi punastele rabarberivartele veidi kärtsu ja mahedust maasika näol juurde sättida. Ja tihedam blogikülastaja on vist ka tähele pannud, et mul ongi rabarber-maasikas-apelsin kooslusega mingisugune oma teema, nad lihtsalt peavad kokku saama!
Pirukast aga niipalju, et põhi on tõesti krõmps, täidis on tõesti mahlane ja apelsinis kümblevad rabarber ja maasikad ongi tõepoolest fantastilised, kõik nii nagu lubatud. Suhkruga ma liialdanud ei ole, võiks öelda, et magus on alumise piiri peal, aga seda võib igaüks vastavalt oma magusaeelistusele kohandada, aga liigse suhkrukogusega ei maksa “õigeid” maitseid ära ka tappa.
Antud kogusest valmib 6 väikest või üks suur pirukas.
Põhi:
3,5 dl jahu
110g võid
3 spl suhkrut
0,5 tl soola
0,5 tl kaneeli
5 spl külma vett
Täidis:
200g rabarberit
200g maasikaid
1 apelsini riivitud koor
3-4 spl suhkrut (pool sellest pruuni suhkrut)
2 spl tärklist
Peale:
kaneelisuhkrut,
pintseldamiseks 1 muna
Kõigepealt valmista põhi. Selleks mõõda köögikombaini jahu, sool, suhkur, kaneel ja kuubikuteks lõigatud külm või. Töötle aineid omavahel kuni saad purutaolise taina. Lisa külm vesi ning töötle edasi ühtlaseks tainapalliks. Keera see tainapall kilesse ning tõsta umbes 45 minutiks külmkappi.
Haki rabarber ja maasikad (mina oma ilusaid punaseid rabarberivarsi ei raatsi koorida ja ei ole absoluutselt ka vajadust) ning tõsta kaussi. Lisa suhkrud, tärklis, apelsini riivitud koor ning sega kõik üheskoos õrnalt läbi.
Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.
Võta tainas külmakapist välja ning lõika kuueks võrdseks osaks.
Raputa tööpind kergelt jahuga üle ning rulli tükid õhukesteks ringitaolisteks lapikuteks.
Tõsta lahtirullitud põhja keskele rabarberi-maasikatäidis nii, et äärtest jääks natukene ruumi vabaks. Keskele võib aga üpris suure kuhila tekitada, et pirukad võimalikult mahlased saaksid.
Tõsta tainaääred üles ning suru täidise kohale õrnalt kokku nii, et keskelt oleks pirukas tainaga katmata, äärtest aga kaetud.
Klopi pisikeses kausis muna lahti ning pintselda pirukate servad sellega kergelt üle.
Kõige peale raputa väheke kaneelisuhkrut.
Küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit või kuni pirukaservad kuldpruunikaks on küpsenud.
Serveeri soojalt või jahtunult.