Rabarberikattega toorjuustukook

See on üks hästi mahlane hapuka kaneelise kattega juustukook, mille koostisosad on (nagu ikka juhtub vahel) kokku saanud külmkapis olevate asjade ära kasutamise vajaduse tõttu. Rabarberikook on selle koogiga hästi sarnane, ainult et seekord on marjade asemel rabarber kaneeliga ja põhi on riisijahust:)

Põhi:

  • 85 g võid
  • 2,5 dl nisu- v riisijahu (kasutasin viimast)
  • 3 spl suhkrut
  • 1 muna
  • noaotsatäis soola

Täidis:

  • 400 g toorjuustu
  • 300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
  • 3 suurt muna
  • 100 g hapukoort
  • 100 g kondenspiima (võid asendada suhkruga)
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 tl vaniljeekstrakti (soovi korral)

Kate:

  • 300-400 g rabarberit
  • 1 dl suhkrut
  • peotäis mandlilaaste
  • 1 tl kaneeli

Katte jaoks tükelda rabarber (võid vaalt kasutada ka köögikombaini), sega suhkruga ja jäta sõelale nõrguma. Aseta sõel kausi kohale ja jäta väljavalgunud vedelik alles.

Pane jahu, suhkur ja sool köögikombaini, lisa külmad võitükid ning töötle puruks. Lisa muna ja töötle ühtlaseks. Võid taigna teha ka noaga hakkides v kätega sõtkudes. Suru taigen ettevalmistatud 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele (u 2 cm kõrguselt) ja pane 10 minutiks sügavkülma. Seejärel torka taigen kahvliga tihedalt läbi ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
Sega toasoe toorjuust kondenspiima ja suhkruga vispli abil ühtlaseks, sega hulka hapukoor ja kohupiimapasta, lisa munad ja vispelda ühtlaseks. Soovi korral lisa ka vaniljeekstrakti. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja küpseta 160 kraadi juures 30 minutit. Võta kook ahjust, pane peale nõrutatud rabarberitükid ja mandlilaastud, raputa nendele kaneeli ning küpseta veel u 1 h. Keera ahi kinni ja jäta kook kuuma ahju seisma. Ava ahjuuks u poole tunni pärast ja lase koogil ahjus edasi jahtuda. Kui vorm  ei ole enam soe, siis pane see külma ja lase (üleöö) seista.
Rabarberitest väljavalgunud magusat vedelikku võid 1-2 spl rummiga pliidil natukene maha keeta ja  saadud siirupi koogi kõrvale serveerida.