Rabarberikook neljaviljapõhjal
Plirts-plärts, käes on …veebruar! Kuna küünlapäevaga sai talve selgroog murtud ning õues on lombid hangede asemel võimust võtmas, kulub ära üks suutäis kevadsuvist värskust, rabarberi näol. Lind juba akna taga laulab (üks pluss, miks mitte pakettaknaid omada: peale liiklusmüra jõuavad ka loodushääled tuppa!) Ka selle aasta esimesed maasikad olen ära maitsnud. Ja täiesti kumas kusagilt plastmassimaitse alt läbi ka suvine maasikahooaeg, mm… Nüüd, kus sõbrapäev-valentinipäev, noh, kuidas kellelgi punane püha ligi hiilib, on ka maasikad paljudele poelettidele jõudnud. Kui endal sügavkülmast on marjad otsas, siis küpsetamiseks on minu meelest ka talvised plastmammud head. Kuumutades ja tera suhkrut lisades tuleb ka neile, ainult lambivalgust ja väetislahust näinud marjadele meelde, kust nad pärit on ja kuidas üks MAASIKAS maitsema peab.
Kuni aga sügavkülmas head ja paremat leidub, võib ka sellest suvemaitsega head-paremat küpsetada. Minul siis sel korral oma koduaia rabarberist, ning helbepõhjal. Koogipõhjas sobib neljaviljahelveste asemel kasutada ka kiirkaerahelbeid.
- 80 g võid
- 200 g neljaviljahelbeid
- 1 sl tumedat siirupit
- 50 g suhkrut
- näpuotsatäis soola
- 1 muna
Täidis:
- 500 g rabarberit + 1 sl tärklist kui kasutad külmutatud rabarberit
- 1 tl vaniljeessentsi
- 3 muna + 1 munakollane
- 1 munavalge põhja määrimiseks
- 130 g + 1 sl suhkrut
- 200 g piima
- 2 sl tärklist