Rabarberivõie
Rabarberivõide tegemise idee sain ma Üllelt, kui ma erinevate tsitruselistega võideid katsetasin. No ei andnud see mõte mulle juba siis rahu ja ei anna ka nüüd, peale esimese purgitäie keetmist. Igal aastal ma elan seda rabarberihullust väga raskesti üle ja iga aastaga see üha süveneb. Ning nüüd jälle olen ma selle hulluse käigus avastanud asja, ilma milleta ma edaspidi enam ei saa. Nagu neid veel vähe oleks..
Oma rabarberivõide võib keeta väga lihtsa ja üksnes rabarberist, aga seda saab ka mitmeti rikastada, kasutades vee asemel apelsini- või sidrunimahla ja koort ja/või ingverit või miks mitte hoopis kaneelikoort? Mängimisruumi jagub ja erinevaid maitseid saab sügavkülma varuda just nii palju kui mahub.
Vaja läheb:
400g rabarberit
100g suhkrut
0,5 dl vett (või apelsini- või sidrunimahla)
1 tl riivitud ingverit VÕI
1 spl riivitud apelsini- või sidrunikoort
4 munakollast (või 3 muna)
65g toasooja võid
näpuotsaga soola
Pese rabarberivarred ning lõika kuni 1 cm suurusteks tükkideks. Tõsta tükid kaussi, vala peale suhkur, sega läbi ja lase 10-15 minutit seista, et suhkur rabarberist mahlad välja meelitaks.
Vala rabarberitükkidele peale vesi (või apelsini- või sidrunimahl), riivitud ingverikoor ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ja hauta kuni rabarberitükid kaotavad oma kuju. Tõsta tulelt, jahuta ning lõpuks püreesta.
Pane pott vähese veega tulele ning lase veel keema tõusta.
Poti peale sobivas kuumakindlas kausis (vesivann) klopi lahti munakollased. Vala neile peale püreestatud ja jahutatud rabarberikreem ning tõsta kauss tulel oleva poti kohale (nii, et vesi kausi põhjani ei ulatu). Segu pidevalt vispeldades kuumuta teda kuni paksenemiseni, s.o. umbes 10 minutit.
Rabarberivõie peaks soojana paksu hapukoore tekstuuriga olema, jahtudes ta veidi pakseneb veelgi.
Tõsta pott tulelt ning lisa kohe tükkideks lõigatud või ja väheke soola ning sega kuni võitükkide sulamiseni. Vala segu purki ja kaas peale, et kilejat kihti võidele ei tekiks.
Kasuta saiakattena, pannkookide lisandina või kookide täidisena.
Säilib külmkapis nädal-kaks, sügavkülmas kuid.