Räimed marinaadis, vahemerelisel moel

räimed vahemerepäraseltRäimepraadimine kuulub meil maal suve juurde nagu vihm jaaniõhtusse. Rukkijahus pööritatud praetud räimed on üks parimaid asju üldse maamunal, ma arvan. Praen räimi õues pannil, mis tundub ainuvõimaliku viisina ülejäänud päeva mitte kulutada meeletule tuulutamisele, et maitsva roa valmistamise jääknähte (ehk siis räimepraadimislõhna) toast eemaldada. Pannitäie kaupa võtab aga teadagi parasjagu aega, eriti kui valmistada räimi suuremale seltskonnale. Nii oleme mõnikord läinud hoopis seda teed, et pistame räimed grillresti vahele ja 10 minutiga on suur ports kalu valmis. Grillil küpsetatud räimed on muidugi teistsuguse olemisega, kui praetud, aga sugugi mitte kehvemad. Väga mõnus amps kas niisama või siis suuremas toidus, näiteks värske keedetud kartuli ja kurgi-tilli-hapukoorekastmega.

Grillil võib korraga kohe rohkem restitäisi küpsetada, need kalad, mida niisama nahka pista ei jõua, võib panna marinaadi.
Külmkapis seisev poolik oliivipurk lausa nõudis seekord marinaadi sisse minekut, lisaks veel said kaladele seltsi sidrun, küüslauk, oliiviõli ja muud maitseained. Valmis sai väga mõnus vahemerelise nüansiga hapukas kalaamps.Räimed marinaadis, vahemerelisel moel

500 g räimesid
soola, pipart
Marinaad:
500 ml keedetud jahutatud vett
3 sl kanget äädikat
2 tl meresoola
suts suhkrut
100 ml oliiviõli
Lisaks:
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 sidrun
4 loorberilehte
pool purgitäit rohelisi oliive, vedelikust nõrutatud
10-12 musta pipra tera

Kui sul on terved räimed, puhasta need peast ja sisikonnast. Kui kasutad räimerümpasid, siis saad nad kohe kasutusse võtta, nedndega pole mingeid ettevalmistusi tarvis teha. Lao kalad otstest kinnitatava grillresti vahele. Puista peale soola ja pipart. Grilli sütel või gaasigrillil mõlemalt poolt paar minutit, kuni kaladel on grillijooned peal ja kalaliha küps. Lase jahtuda.
Sega omavahel marinaadiks vesi, äädikas, sool, suhkur ja oliiviõli.
Viiluta sibul, küüslauk ja sidrun.
Lao räimed kihiti kaussi, kihtide vahele laota sibularõngad, sidrunilõigud, loorberilehed, oliivid ja pipraterad. Vala peale marinaad. Lase enne söömist seista vähemalt ööpäev.
Kõrvale sobib hästi grillitud ciabatta ja muidugi kena külm valge vein.

räimed vahemerepärases marinaadis