Röstpeedi struudel

Peedil ja peedil on vahe.
Laisa inimesena ostan ikka vahel keedupeeti. Oleme ausad, kes ikka igapäevaselt viitsib kodus peete keeta? Ja riivitud keedupeedist on ju nii mõnus peedi-küüslaugu või muud salatit teha. Varem ma väga pakile ja tootjale tähelepanu ei pööranud, kuid hiljuti sattusin eriti halbade isendite peale. Läti toodang, vaakumpakendis. Mul ei ole meie kuuevarbaliste naabrite kohta midagi halba öelda, aga no vot peedibisnesis on neil veel arenguruumi. Nüüd uurin pakendit sama hoolikalt kui pensionär telekava, et kindlasti eestimaist beta vulgarist saada.
Mõni päev on aga parem kui teised ning, mis sest keetmisest enam, leidub aega lausa peete röstida! Need punapõsed, mis esimese näljaste laine üle elasid läksid uuesti ahju, nüüd juba struudlitaignasse peidetult. Kokku sai üks imehea pirukas. Kui varem olen struudlit keedetud peedist teinud, siis nüüd, kord röstpeedi struudlit maitsenud, there is no going back. Sest peedil ja peedil ON vahe.
- 4 dl nisujahu
- 1 dl käesooja vett
- 3 sl mahedamaitselist, näiteks rapsiõli
- 0,5 tl 30% söögiäädikat
- 0,5 tl soola
- 550 g peeti
- 2-3 sl oliiviõli
- 1 tl kuivatatud või paar oksa värsket tüümiani
- 1 sl palsamiäädikat
- 1 suur või 2 väiksemat küünt küüslauku
- musta pipart
- 200 g sulatatud juustu
- u 50 g sulavõid
Maitsesta peedikuubikud tüümiani, hakitud küüslaugu, palsamiäädika ja musta pipraga. Soola pole vaja lisada, sest juust on piisavalt soolane. Määri sulajuust ühtlaselt laialivenitatud taignale ning kuhja ühte äärde peedikuubikud. Tõsta tainas ettevaatlikult ümber täidise ning näpi ühenduskohad kinni. Eriti hoolikalt vaata üle otsad, et täidis ahjus välja ei hakkaks voolama. Kui mõndade õpetuste järgi pannakse struudlit tehes täidis ühtlaselt taignale ning rullitakse kõik kokku nagu rullbiskviit, siis minule meeldib rohkem, kui kogu õhuke taignakoorik on ühtlaselt mahlast täidist täis.
Muide, vahva idee on terveid peete ka nn lõkkekartulite meetodil küpsetada! Lihtsalt mässi puhtaks pestud koorimata peedid kahekordsesse fooliumisse ning peida kuuma tuha sisse, kui lõkkel leek kustumas. Olenevalt tuha kuumusest võib juba paari tunni pärast mustaks tõmbunud fooliumipalle tuha seest otsima minna. Peedid said imehõrgud. Ja no see värv!