Rustikaalne õunakook a la Jacques Pépin

ma olen kunagi ühe samasuguse sooritanud – aga too (too tolle toda tot’) ei jätnud kuidagi muljet. see tänane omakorda – kadus laualt poolsoojana. mis on meie peres suur ja seniolemata ime, ma ei olnud veel jõudnud mõeldagi, et viin selle tööle. lapsele mõjus mõte pitsast. ma ei tea, mis mõjus hr Abikaasale (vbla beaujolais’ järgne kodune uus sisenali “võtaks mõned käsitööõlled”). ametlik seletus oli, et “muidu sa teed selliseid paksu põhjaga kooke, aga see oli kena õhuke…”

110 grammi külma võid
3 dl jahu
2 spl suhkrut
0.5 tl soola
u 0.5 dl külma vett
4 õuna, mandoliinitatud
paar spl mett või vahtrasiirupit
kardemoni
haki külm või ning moodusta jahuseguga puru – kellel on köögikombain, siis pidi 20 sekundit minema, aga käsitsi läheb u 40. lisa vesi ja moodusta taignast pall. pane õunte viilutamise ajaks külma, aga võid kohe ka vähekse jahu abil laiali rullida. viiluta õunad mandoliiniga. rulli taigen u 35 cm läbimõõduga ringiks, seda on eriti tark teha kohe küpsetuspaberil. laota pool õuntest sinna peale, jäta u 5 cm äärest tühjaks, sipsuta kardemoni ja siirupit/mett, siis pane ülejäänud õunad ja muu protseduur ka uuesti. tõsta taignaääred õunte peale. küpseta 180 kraadil u 40 minutit kuniks pealt kuldpruun. hoia liigne hulk huvilisi eemal, et ise ka tüki saaks.