Salat suitsupardi, apelsinide ja pekaanpähklitega

Tundub, et kevad hakkab üha enam ka meie toidulaudadele jõudma. Vähemalt selline mulje jääb viimasel ajal, kui piilun Kodukokad.ee veebilehele, mis igapäevaselt terve hulga Eesti toidublogijate hõrgutisi ühte kohta kokku toob. Üha enam leidub seal värskeid salateid ja värvilisi smuutisid. Mis see põhjus ikka muud on, kui kevad ja välja tulnud rõõmus päike! Marju valmistas datli ning maasika smuutisid, Andra tegi maasika-rukola smuutit, Piret imelise tsitruste ning varsselleri salati, Liisi köögis valmis uhke apelsini-fenkoli salat… Ega minagi siis maha ei saa jääda, panin seekord värvid ja salati ühte patta. Pakun välja salati suitsupardi, apelsinide ning pekaanpähklitega, mis mulle Saveuri piduroogade kogumikus silma jäi.
DSC_0152
Eestis kuuldavasti suitsuparti müügil pole, nii et tuleb kas ise pardi suitsutamine ette võtta või kasutada alternatiivseid suitsutatud linnulihasid! Või miks mitte ka sea- või veisisinki. Pekaanpähklid saab vajadusel asendada Kreeka pähklitega. Näevad teised üsna sarnased välja ja sobivad mõlemad salatitesse suurepäraselt. Mann muide arvab, et need pähklid teevad eriti targaks, kuna nad on aju kujulised. Mine Sa tea, äkki on tõsi taga! Apelsinid ja endiiviad peaksid täiesti saadaval olema, iseasi kas just punased endiiviad, aga see pole ka siinkohal väga oluline. Nii et üks värviline pidulik salat, mille valmistamisel võib fantaasia vabalt ja kevadiselt lendu lasta.

Et veel ja veel värve sellele postitusele lisada, toon ära ka mõned õied, mis minu kaameraobjektiivi ette jäid, kui Manniga laupäeval õues palli mängimas käisime. Ja lilleke Mann oli meil ka sel korral kohe eriti värviline – saabus teine äsja klassivend Ryani sünnipäevalt, kus toimetas üks osav näomaalija.

DSC_0065 DSC_0061
DSC_0053 DSC_0060
Eelmisel nädalal avastasin, et kaks päeva kestev töönädal oleks just täpselt parasjagu sobilik minu jaoks. Alles jõuad tööd alustada, kui nädal juba läbi. Ütlemata mõnus! Sarnaseid nädalaid õnnestub mul lähiajal veel nautida, kuna teisipäeval-kolmapäeval oleme Henriga Umami asjus Ethnic foods Europe messil. Olen juba ette põnevil, nii messi enda pärast kui seetõttu, et ööbima otsustasime seekord minna hoopis kuuldavasti imeilusasse Bruggesse. Loodetavasti näeme nende päevade jooksul nii mõndagi, mida teiega hiljem jagada saan!
Duck, orange and pecan salad 4
Aga nüüd siis lubatud salat. Vaja läheb:
4 (punast) endiiviat
2 apelsini (et värvi veelgi rohkem lisada, kasuta veriapelsine)
150 g suitsuparti (või asendada kergelt suitsutatud kanaga või nt veisesingiga)
peotäis pekaanpähkleid (või asendada Kreeka pähklitega)
1,5 tl mett
4 spl toiduõli
3 spl valget palsamiäädikat
soola, musta pipart
Duck, orange and pecan salad 8
Tee nii:
Eralda endiivia lehed ning pese need külma vee all. Koori apelsinid ja lõika ristipidi õhukesteks viiludeks. Valmista kaste, selleks sega kokku mesi, äädikas ning õli. Maitsesta kaste soola ja musta pipraga. Viiluta suitsupart õhukesteks viiludeks.
Säti taldrikutele salati komponendid – andiivialehed, apelsiniviilud, suitsupart ning pekaanpähklid. Nirista peale salatikaste, sega kergelt läbi ning serveeri kohe.