Salatid talvest kevadesse

Kevad on juba täies hoos. No vahepeal astub muidugi paar sammu tagasi ka, nagu tal enamasti kombeks on, pisut häbenedes või nii. Tegelikult selline vaikne tulemine ongi parem, kui prahuhti jala ukse vahele löömine. Nii jõuab rohkem märgata ja tunda. Muidu juhtub kõik ilus korraga ja liiga kiiresti.
Varem oli see tolmune ja kahvatu aeg varakevadest minu jaoks ilmatuma raske, veniv ja tüütu. Iga aastaringiga olen aga ikka rohkem ja rohkem seda aega armastama hakanud. Mõnus on märgata iga väiksematki liikumist uhke kevade ja suure suve poole ning tõdeda, et kõik see kenadus on alles ees ootamas. See tunne  on nii ärev, lootusrikas ja helge, et tõstab jalad iseenesest maast lahti.  Karusell läheb üha kiiremini käima ja ootamatult ruttu hakkab  suvelõpu nukrus magusalt hinges kriipima. Ahastad, et kas tõepoolest juba lõpp, alles see algas…
Millegipärast pole kunagi vaja oodata, et kevadest suvi saaks, veel vähem, et sealt edasi juba sügis saabuks või talve tulek kuidagi päästev tunduks. Kuigi aastaajad on ju kõik enamvähem ühepikkused ja libisevad kenasti ühest teise on ikka ja alati ainult kevad seotud kõige suuremate ootuste ja lootustega.
Tänu tänavause talve  leebusele ja kiirele kulgemisele on kevad juba pikalt ennast oodata lubanud. Ma hakkasin teda salateid tehes juba ammu ootama. Mõni salat sai tummisem, teine jälle kergem. Panen need siia ka kenasti ritta, veel läheb veidi aega, kuni kaunis kevad päriselt kohal või suur suvi võimust võtab. Salateid  süües on toredam oodata.
Peedi-läätsesalat
  • 100 g rohelisi läätsesid
  •  300 ml vett
  • tšillit
  • 1 küüslauguküüs
  • soola
2 keskmist keedetud või ahjus röstitud peeti
100 g pehmet fetajuustu
Salatikaste
  • 1 sl sidrunimahla v punaseveini äädikat
  • 1 sl mett
  • 1 sl sinepit (sinepiseemnetega)
  • tüümianit (ainult lehed)
  • värsket peterselli
  • 1 väike küüslauguküüs
  • 1 sl oliiviõli
  • soola
Loputa läätsed ja pane soola ja tšilliga maitsestatud vette keema. Keeda pakendi juhiste järgi umbes 15-20 minutit. Kurna. Pressi küüslauk läbi küüslaugupressi kuumadele läätsedele, sega ja jäta jahtuma.
Koori peedid ja tükelda kuubikuteks. Sega eraldi kausis veiniäädikas, oliiviõli, mesi, sinep, tüümianilehed, hakitud või pressitud küüslauk ja sool. Vala segu peetidele ja lase maitseid koguda.
Tõsta marineerunud peedid taldrikule, lisa juurde jahtunud läätsed. Pudista peale fetajuustu ja hakitud peterselli.
Oa-tatrasalat
  • 100 g tatart
  • 200 ml vett
  • 50 g päikesekuivatatud tomateid
  • 50 g punaseid konservube
  • 2-3  artišokki
  • tomatit
  • peterselli
  • õli päiksekuivatatud tomatite purgist
  • kaunistuseks salatilehti ja Parmesani juustu laastudena
Kuumuta poti põhjas õli. Vala tatar potti ja kuumuta mõni minut. Lisa vesi, maitsesta soolaga ja hauta tasasel tulel, kuni tatar on pehme. Lase jahtuda. Haki päikesekuivatatudtomatid ja sega tatra juurde koos tilga õliga tomatite purgist. Kurna oad ja lisa salatile. Lisa väikeseks hakitud tomatid, artišokkid ja petesell. Tõmba juustunoaga mõned viilud Parmesani ja säti salatile.
Vietnamipärane kanasalat
Marinaad kanale

  • 500 g kanafileed või kintsuliha
  • 2 sl kalakastet
  • 1 sl sojakastet
  • 1 sl hakitud ingverit
  • 2 küüslauguküünt
Salat
  • 1 suur porgand
  • veidi hakitud punast või valget kapsast
  • 1/2 kurki
  • punast sibulat
  • peotäis koriandrit
  • peotäis piparmünti
  • seesamiseemneid
Salatikaste
  • 2 sl kalakastet
  • 2 sl vett
  • 2 sl laimimahla
  • 1 tl pruuni suhkrut v mett
  • 1/2  tšillit (seemned eemaldatud)
Sega marinaadi ained omavahel ja pane kana maitsestuma. Lase maitsestuda paar tundi, kuni üleöö. Võta kana marinaadist ja prae kuumal pannil mõlemalt poolt kuni kana on küps. Lase jahtuda ja lõika ribadeks.
Haki kapsas, porgand, kurk, sibul hästi peenteks ribadeks (kasuta köögikobaini). Pane juurvili taldrikule ja lisa kana tükid.
Sega kastme komponendid omavahel. Eemalda tšilli seemned ja haki kastme sisse. Vala kaste hakitud juurviljadele ja sega. Lase veidi maitseid koguda ja tõsta taldrikule, peale tõsta viilutatud kana ja puista üle seesamiseemnetega.
Soe spinati-kikerhernesalat
  • 100 g spinatit
  • 1 sl võid
  • 150 g kikerherneid
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 tl muskaatpähklit
  • 1 tl vürtsköömneid
  • 50 g pehmet fetajuustu
Sulata või pannil. Lisa spinat ja hakitud küüslauk. Kuumuta segades, kuni spinat on kokku kukkunud, maitsesta muskaatpähkliga ja lisa kikerhered.
tõsta taldrikule ja puista pinnale kitsejuustu.
Kinoa salat avokaadoga
  • 150 g kinoat või kuskussi
  • 250 ml vett
  •  jupp kurki
  • 5 kirsstomatit
  • avokaadot
  • peotäis granaatõunaseemneid
  • 2 sl hakitud koriandrit
  • 2 sl hakitud münti
Salatikaste
  • 2 sl sidruni mahla
  • soola, pipart
  • mett
  • 3 sl oliiviõli
Loputa kinoaseemned sõelal hoolega jooksva külma vee all. Nõruta.  Kuumuta vesi koos kinoaseemnetega keema,lisa soola ja  keeda madalal kuumusel 10-15 minutit, selle ajaga peaks vesi olema seemnetesse imendunud ja seemned ise muutunud läbipaistvamaks. Lase jahtuda.
Kui kasutada kuskussi. Aja väike kogus vett potis keema, vala sisse kuskuss ja eemalda pott tulelt. Sega kahvliga kuskuss õhuliseks. Jahuta.
Tükelda kurk väikesteks kuubikuteks. Lõika tomatid pooleks. Lisa granaatõunaseemned, tükelda avokaado. Haki maitseroheline. Sega kastme komponendid ja vala kastmele.
Sega kõik ained omavahel. Kaunista mündilehega.
Porgandi-pähklikotletid
  • 300 g porgandeid
  • 1 dl India pähkleid või kooritud mandleid
  • poole apelsini värskelt pressitud mahl
  • 1 muna
  • 1 sl oliiviõli
  • 2 dl hakitud koriandrit
  • 1 tl mett
  •  soola
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 tl jahvatatud koriandrit
  • 2-3 spl  (tatra)jahu
  • praadimiseks rapsiõli
Pane pähklid ja apelsini mahl kaussi ja leota umbes viis minutit. Koori ja riivi porgandid peenelt. Pane pähklid koos mahla, mee, ürtide, muna ja maitseainetega väikesesse purustajasse ning sega ühtlaseks. Sega segu peenelt riivitud porgandiga. Lisa jahu. Porgandite mahlakusest oleneb, kui palju jahu on vaja lisada. Kui segu tundub liiga vedel, võib veel lusikatäie jahu juurde panna.
Kuumuta pann, lisa õli. Tõsta lusikaga segu pannile ja prae keskmisel kuumusel mõlemalt poolt, kuni kotletid on kuldpruunid. Serveeri koos jogurtikastme, rohelise salatiga.
Kreekapärane jogurtikaste
  • 50 g Kreeka jogurtit
  • 2 cm jupp kurki
  • 1 küüslauguküüs
  • tilli ja peterselli ohtralt
  • sool
  • pipar
Riivi kurk ja pigista üleliigne vesi sõleal või  käte vahel. Pressi küüslauk. Haki maitseroheline. Sega kõik ained jogurtiga.
Taipärane mangosalat
  • 1/2  mangot
  • 1/2 kurki
  • 1/2 suvikõrvitsat
  • 50 g sukruherneid
  • mungoa idandeid
  • värsket münti
  • värsket koriandrit või peterselli
Salatikaste
  • 1 laimi mahl
  • mett
  • soola
  • 1 sl tamarindipastat
  • seesamiseemneid
Koori mango ja haki ribadeks. Viiluta kurk ja suvikõrvits pikkupidi  peenikesteks ribadeks. lõika suhkruherned ribadeks. Lisa idud, ja hakitud maitseroheline.
Sega laimimahl meega ja tamrindipastaga, lisa oliiviõli ja sega ühtlaseks. Vala salatile ja serveeri kohe.
Tsitruse-fenkolisalat
  • 1/2 fenkolit, hästi õhukesteks viiludeks lõigatuna
  •  1 greip (punane) või 1 apelsin
  • rukolat või muud värsket salatit
  • 1/2 punast sibulat
  • rediseid
  • 50 g röstitud  Kreeka pähkleid või mandleid
Salatikaste 
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 sl  sidrunimahla
  • 1 sl mett
  • soola ja pipart
Aseta salati koostisosad taldrikule – kõige alla salatipadi rohelisest salatist, sinna peale õhukesed fenkoliviilud, siis kooritud ja tükeldatud apelsin ja greip ning õhukeseks viilutatud punane sibul. Kõige peale pudista peeneks hakitud Kreeka pähkel.
Salatikastme valmistamiseks sega omavahel sidrunimahl, mesi ja veidi soola. Pidevalt segades nirista sisse õli. Kalla salatile vahetult enne serveerimist.