Seenepirukas

Pirukas on päris pirakas kõhutäis. Olgugi, et mõnele meesinimesele peab seda iga kord uuesti üle seletama. Alati aitab seejuures välja tassitäis kuuma puljongit, loomulikult isekeedetud, need pulbri ja purgi omad võivad  hää piruka sootuks tuksi keerata. Kui puljongiga jännata pole aega võib juurde ka kerge salati meisterda, aga eks see talvine roheline ole selline äbarik. Seentega on lood lihtsamad. Isegi kui sügisesed varud on otsa lõppenud, leiab poest Eestimaiseid soolaseeni ja need männiriisikad, mida mina pirukas proovisin, olid küll ehtsad ja imehead. Ainult leotamiseks kulus mul ikka tublisti rohkem aega, kui paki peal kirjas. Mina panin seened eelmisel õhtul likku ja järgmine päev läks pirukategu libedalt.
Tainas:
  • 150 gr jahu
  • 100 gr võid
  • 100 gr kohupiima
  • 1/2 tl soola
  • 1 munakollane
Täidis:
  • 300 g metsaseeni (männiriisikad)
  • 1 sibul
  • 1 porgand
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • võid praadimiseks
  • soola
  • pipart
Sega taina komponendid köögikombaini abil. Pane tainapall külma tahenema.
Riivi porgand ja sibul peeneks ning tükelda seened.
Prae sibul klaasjaks, lisa riivitud porgand ja  seened. Kuumuta mõned minutid. Maitsesta soola ja pipraga. Rulli jahusel laual tainas õhukeseks. Aseta täidis keskele ja tõsta taina otsad seentele, seejärel lapi kokku küljed. Aseta pirukas küpsetuspaberiga kaetud plaadile nii, et lahtine külg jääks vastu plaati.
Küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni pirukas on saanud kuldse jume.