Seitsmekordne pühadekulitš
Peipsi vanausuliste jaoks on saabuvad ülestõusmispühad aasta tähtsaimad. Muuhulgas lõpeb suur paast, pühapäeval tähistatakse ülestõusmispüha rikkaliku lauaga, kus traditsiooniliselt peab asetsema ka uhke pühadesai – kulitš. Pasha ei ole sealses traditisoonis nii oluline olnud, seesama sai aga küll.
Piltidel olev samovar on minu lapsepõlvekodus seisnud alati vanaema kummuti peal. Legendi järgi olevat see kingitud vanaema Roosile ja vanaisa Augustile pulmadeks, kes kinkis, ei tea enam keegi. Valmistatud on ta aga Tuulas nagu üks korralik samovar kunagi, täpsemalt Morozovi vabrikus 20. sajandi alguses. Kere on nikeldatud messingist, käepidemed ja kaunistusnupukesed puidust. Aja jooksul on mõned nupukesed lahti tulnud, kehamile mõned oksüderumislaigud tekkinud, kuid ometi on ta kaunis ja suursugune, kindlasti üks hästi oluline asi minu jaoks.
2,5 dl piima
30 g pärmi
1 tl kardemoni
1 tl vanilliekstrakti
0,5 tl soola
0,5 dl suhkrut
75 g pehmet võid
2 muna
2 sl hapukoort
jahu
2 munarebu
100 g rosinaid
Lahusta pärm käesoojas vees, lisa niipalju jahu, et poolvedel tainas saaks. Pane juurde ülejäänud ained ja lisa algul kloppides ning hiljem sõtkudes jahu, et saaks üsna pehme tainas. Kata kauss toidukilega ja tõsta sooja kohta kerkima. Sõtku kerkinud tainas alla ja lase uuesti üles kerkida. Võimaluse korral sõtku kohe mitu korda alla, siis kerkib sai märksa paremini.
Nüüd varu 7 erineva läbimõõduga vormi (mul läksid loosi erinevad kausid ja klaasid) ja lõika 7 ringi. Nagu eelnevalt mainisin, tegin kokku 2 saia, aga see ei ole kohustuslik, kõik sõltub ahju mõõtmetest. Klopi munarebud lahti ja alusta saia kokkupanemist ehk et pintselda iga tainaratas pealt munarebuga ja riputa üle rosinatega. Viimasele kihile ära enam rosinaid peale pane. Soovi korral kaunista sai pealt tainast vormitud kanistustega. Lisa allesjäänud munakollasele tilk vett ja pintselda terve sai munaga. Lase veel pool tundi kerkida ja küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit.
Häid ülestõusmispühi!
Märkusena, et samovaride kohta leiab väga põhjalikku infot SIIT.