Siidiselt koorese täidisega kanapirukas porru ja paprikaga

See on nüüdselline kanapirukas, mis meil levinud pirukafilosoofia taustal on justkui tagurpidi. Kreemjaskoorene kanatäidis laiutab ahjuvormi põhjas ning tainas on sätitud pirukale kaaneks peale.Selline pirukavalmistamise moodus on tegelikult väga levinud ja eelkõige ingliskeelses maailmas.

Soolase täidisega erinevaid pie-tüüpi küpsetisi süüakse põhitoiduna meie mõistes prae asendajana. No ja tegelikult ongi siin rikkalik kana-köögiviljakaste ju täidiseks, mis igati toitev ja korralik roog. Tainast valmistatud kaas aitab küpsemise ajal mahlasusthoida. Lisaks selleleannab see võimaluse näiteks eelmise päeva ahju- või grillkana jäägid mõnusalt ja maitsvaltuuele elule äratada. Koostisainete osas võib olla üsna loominguline: kessoovib, lisab köögivilju, kes erinevaid ürte. Porru ja paprikalisandiga kasteon aga kui loodud kana jaoks ning singi ning koore toel muutub ka muidu üsnakuiv kanafilee väga nauditavaks. Kanapiruka võib edukalt valmistada kaväikestes portsjonvormides, kus igale sööjale siis oma väike vormitäis pirukaton ette nähtud.
Vaja läheb:
  • 2 keskmistbroilerifileed tükeldatuna
  • 150 grpeekonit ribadena
  • Suurem porru(valge ja heleroheline osa) ribadena
  • 1 suurem või2 keskmist paprikat ribadena
  • 1 sibulhakituna
  • 2küüslauguküünt hakituna
  • Võid ja õlipraadimiseks
  • 2 spl jahu
  • 200 ml35%-list koort
  • 2 splsinepit
  • Hakitud ürte(tüümiani, tilli, rosmariini)
  • 500 grlehttainast
  • Muna määrimiseks
Hauta keskmiselkuumusel sibul õli või õli/või segus klaasjaks. Lisa küüslauk ja peekoniribadning kuumuta läbi. Järgmisena lisa pannile porru ja paprikaribad, hakitudürdid, sinep ning tükeldatud kanafilee.Kuumuta kergelt läbi mõne minuti jooksul. Lisa jahu ja prae kergelt läbi. Kallapeale koor ning lase pidevalt segades keema tõusta, et kaste pakseneks.Vajadusel reguleeri kastme paksust vedelikku (puljongit) lisades. Kaste peabjääma kreemjas ning mitte paksema konsistentsiga kui hapukoor (kaste peaksvalguma ise laiali).
Kallakana-köögivilja kaste ahjuvormi. Rulli lehttainast ahjuvormi suurune plaat.Lõika plaadi keskele auk, et küpsemise ajal aur välja pääseks. Soovi korralnikerda ülejäänud tainaribadest ka kaunistused. Määri ahjuvormi ääred munaganing aseta tainast koorese kanakastme peale. Suru taina ääred kahvli abilahjuvormi äärte külge, aseta tainale kaunistused. Määri tainas lahtiklopitudmunaga ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 30 minutit, kuni tainas onkuldpruun. Retsept ilmus ka Rannamõisa linnuliha blogis.