Šokolaadi-pähkli purukook kõrvitsaga

Täna, novembri viimasel neljapäeval tähistatakse USA-s tänupüha, mille puhul valmistatakse tavaliselt kalkunit ja kõrvitsapirukat. See vürtsikas šokolaadi ja pähklitega kõrvitsakook on oluliselt lihtsam, kui klassikaline tänupühade pirukas, kuid sobib vähemalt sama hästi nii tänaseks õhtuks kui ka muul ajal nautimiseks. Võtsin selle laupäeval sünnipäevale kaasa ja arvestades tagasisidet nii kohapeal kui pärast meili teel (nt sünnipäevalapselt: “väga väga maitsev kook oli!”), julgen seda soovitada küll:) Ja kindlasti läheb see lähiajal ka mu enda köögis kordamisele, sest kõrvitsaid on keldris pärast nädalavahetuse kõrvitsatoitude “rallit” ikkagi veel alles rohkem kui üks :)
Kõrvits annab küpsetisele lisaks ilusale värvusele reeglina ka mõnusa mahlakuse, mis teeb sellest suurepärase köögivilja igasuguste kookide sisse olgu selleks siis brownie, juustukook, mahlased muffinid vm mõnus küpsetis. Seekord lisasin koogi tainasse ja peale tumedat šokolaadi, samuti kaneeli ja pähkleid ning karamellist maitset lisavat pruuni suhkrut.
Kõrvitsapüreed saad valmistada nii, kui aga kasutad juba valmis püreed sügavkülmast, siis kindlasti sulata ja nõruta see tihedal sõelal üleliigsest veest.

Purukate:
50 g pruuni suhkrut (nt demerara, fariinsuhkur, hele muscovado)
1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl jahu

40 g külma võid

50 g hakitud šokolaadi
100 g hakitud Kreeka v sarapuupähkleid v mandleid

Kook:
260 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
0,5 tl soola
2 tl jahvatatud kaneeli
120 g toasooja võid
80 g pruuni suhkrut (fariinsuhkurvõi hele muscovado)
100 g peensuhkrut
3 toasooja muna
1,5-2 tl vanilliekstrakti
1 dl maitsestamata jogurtit või keefiri
1,5 dl kõrvitsapüreed
100 g hakitud tumedat šokolaadi

Katte jaoks sega suhkur, kaneel ja jahu läbi, lisa tükeldatud külm või ja töötle noaga hakkides või näppudega purutainaks. Sega hulka tükeldatud šokolaad ja hakitud pähklid ning aseta segu külmkappi.
Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri, soola, sooda ja kaneeliga. Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks (u 5 minutit), lisa ükshaaval munad, seejärel vanilliekstrakt. Lisa kõrvitsapüree ja jogurt v keefir, seejärel jahusegu ning sega õrnalt ühtlaseks tainaks. Proovi vältida ülesegamist – sega täpselt nii vähe kui saad. Sega hulka ka tükeldatud šokolaad.
Aseta tainas küpsetuspaberiga kaetud 20X30 cm läbimõõduga vormi, puista peale külmas olnud purukate ja küpseta ahjus 175 kraadi juures u 40 minutit kuni koogi keskossa sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Jahtunud koogile võid soovi korral sõeluda peale tuhksuhkrut. Parim on see küpsetis soojana, kuid ka jahtunult ei jäta kedagi külmaks ;-)