Šokolaadi-toorjuustu kook espressso, koorelikööri ja hapu pohlakattega

Sel aastal lähenevad jõulud hirmuäratava kiirusega. Tegelikult tuleb vist tunnistada, et jõulude lähenemine on üsna samas tempos nagu igal aastal ennegi, aga enda töötempo ja kohustuste koorem on kasvanud mäekõrguseks ning nädal on muutunud nii tühiseks ajajärguks, et kohati tuleb päevikusse punased märkused teha, et õigel ajal jõulude ettevalmistusi ära ei unustaks.
Õnneks sai jõuluteema päris põhjalikult läbi käidud ja ka läbi kokatud juba oktoobris, kui valmistasin ette ajakirja Mari jõulunumbrit. Paar lemmikut, mis kindlasti ka meie jõululauale tee leiavad, on seal ilusti olemas – näiteks punane vürtsine jõulukapsas, kihiline köögiviljavorm, lihtne pistaatsiamartsipaniga stollen ja palju muud. Kellel veel kingimure ööund segamas, võib ajakirjast leida ka mitu üsna lihtsalt teostatavat isetehtud jõulukinki.
See šokolaadine ja toorjuustune rikkalik kook sobib aga nii pidulauale kui ka näiteks kolmandata adventi kaunistama.

Kook moodustub kolmest kihist, küpsistest põhi, toorjuustune šokolaadine vahekiht ja hapuka pohlakattega viimistletud pealispind.

  • 1 pakk Kalevi kakaoküpsiseid
  • 50 g võid
  • 250 g tumedat 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
  • 400 g toorjuustu
  • 2 dl suhkrut
  • 3 sl naturaalset kakaopulbrit
  • 4 suuremat muna
  • 0,5 dl koorelikööri
  • 0,4 dl hästi kanget espresso kohvi (kasutasin Kohvisemude Caprissimo kohviubadest valmistatud kohvi)
  • 150 g pohlamoosi (nt Felixi pohlamoos)

Purusta köögikombainis kakaoküpsised. Sulata või. Sega või ja küpsisepuru ning vajuta 24-26 cm läbimõõduga lahtikäikva koogivormi põhjale. Küpseta 180 kraadi juures ca 5 minutit. Jahuta.
Haki šokolaad väikesteks tükkideks ning sulata veevannil. Sega omavahel toorjuust, suhkur, kakaopulber kuni ühtlase massi moodustumiseni. Sega ükshaaval sisse munad, lisa sulatatud šokolaad ning kohv ja liköör. Kalla eelküpsetatud põhjale ning küpseta 150-170 kraadi juures ca 1 tund. Jahuta täielikult (vähemalt paar tundi kuni üleöö).
Katte jaoks määri pohlakaste ühtlase kihina jahtunud koogile. Lase koogil külmas korralikult taheneda.
Tõmba koogi ääred vormi serva küljest lahti ning libista suurema noa või spaatli abil kook koogialusele.

Retsept ilmus 2013. aasta novembrikuises ajakirjas Mari.