Šokolaadikook (küpsetamata)
Selle šokolaadikoogiga peaks hakkama saama ka üsna väikesed lapsed, kuid samuti ka kõik teised, kes muidu eriti kööki ei satu. Imelihtne! Ma ausalt öeldes olen seda kooki aastaid tagasi teinud (retsept on mu väikesest “vihikust”) ja nüüd uuesti katsetades mõtlesin retsepti veel tuunida, aga kuna juba nõuti selle jagamist, siis panen ta praegu kirja ja kui edaspidi midagi koogi juures veel muudan, siis annan kindlasti teada:)
Kuivatatud jõhvikad on ühed mu suured lemmikud ja kasutan neid pidevalt nii kookides (nt brownie’s, selles mõnusas juustukoogis, jõulukeeksis) kui ka muudes maiustustes (nt fudge’is, mõnusates “kommides”, tervislikes trühvlites) ja küpsetistes (nt pärmitainast saiad, mille retsept tuleb ilmselt märtsis blogisse, ja igasugused küpsised), kuid ka kinoast hommikusöögile ja kaerahelbepudrule ei saa neid kunagi lisamata jätta. Kõigis minu retseptides võib asendada kuivatatud jõhvikad alati ka kuivatatud kirssidega ja vastupidi. Seekord leotasin neid enne koogile lisamist tumedas rummis (u paar supilusikatäit).
Kasutasin 24 cm ümarat silikoonvormi, mille seest kook ilusti ilma võiga määrimata v küpsetuspaberit kasutamata välja tuli, aga u 20-21 cm läbimõõduga vorm oleks ideaalne. Võid loomulikult kasutada ka väikest neljakandilist vormi.
- 100 g kuivatatud jõhvikaid v kirsse (soovi korral hoia neid enne u tunnike natukeses alkoholis, nt brändis, rummis, Cointreau’s vm likööris)
- 250 g tumedat šokolaadi
- 100 g võid
- 180 g küpsiseid (kasutasin seekord tiramisumaitselisi)
- 2-3 sl tuhksuhkrut
- 50 g jämedalt hakitud röstitud metspähkleid, kooritud mandleid v pisaatsiaid
- 2-3 sl piima
Katte jaoks sulata ülejäänud 100 g šokolaadi ja 30 g võid, lisa piim ning sega ühtlaseks. Laota glasuur koogile ning lase toatemperatuuril taheneda. Kaunistuseks võid kasutada nt roosi õielehti.