Šokolaadipõhjal juustu-kirsikook

Kui on lihavõteteks veel inspiratsiooni vaja siis siin on terve hulk just kevadpühadeks sobivaid retsepte; siin aga terve hulk kohupiimamaiuseid. Kohupiima ma armastan ja söön seda peaaegu igapäevaselt, samuti kasutan erinevates küpsetistes ja dessertides nii palju kui vähegi saan. Lisaks on viimases Nädalalõpuleht LP-s paar head retsepti (marmelaadiga pasha ja lõhe-karulaugu-muna täidisega pannkoogid) ja ajalehe Postimees vahelisast Maa Elu aga leiab nippe keedumunade keetmiseks ja nende ära kasutamiseks.
Selle šokolaadipõhjal juustu-kirsikoogi retsepti koostasin aasta tagasi ja küpsetasin seda päris mitu korda tehes peale vahel nii šokolaadikatte kui ka kiristarretise (mõlemad variandid on all kirjas). Loomulikult mitte mõlemat katet korraga, vaid vastavalt sellele, kuidas tuju oli :) Kirsid annavad mõnusat hapukust, samas šokolaadikate teeb koogi tõeliselt tummiseks. Lisaks saab viimasel juhul ära kasutada šokolaadimunad, mis pühade puhul on koju sattunud.
Täidisesse sobivad nii külmutatud kui ka komporikirsid. Kindlasti nõruta need enne juustukreemile lisamist, külmutatud marjad ka sulata eelnevalt. Soovitan osta ühe tavalise suurusega purgi kirsse (brutokaal 680 g; netokaal 350 g). Kirsid saab ära jaotada täidise ja katte vahel ning kompotivedelikust tarretise peale teha.
Kui kasutad külmutatud kirsse, siis pool ühest pakist, mis tavaliselt kaalub 400 g, pane sulatatult ja nõrutatult täidise sisse, ülejäänud poolest koos vedelikuga aga tee peale kate. Mina olen seda kooki korduvalt teinud (viimati teisipäeval) ja kate valmis seekord külmutatud kirssidest, millest moosisuhkruga kastme keetsin. Selleks pane kirsid koos vedelikuga potti, lisa vett ja u 50 g moosisuhkrut, lase u 10 minutit õrnalt podisedes keeda, jahuta ja laota koogile või paku koogi juurde.
Nagu katte osas on kaks erinevat varianti – mahlane ja hapukas kirsikate ning tummine šokolaadikate -, nii ka täidises on kaks erinevat varianti toorjuustu ja hapukoore kasutamiseks. Kuna olen ise mõlemat varianti teinud sõltuvalt sellest, milline toorjuustu variant kodus on (kas 150- või 200-grammised juustupakid), siis julgen ka mõlemat soovitada. Konsistents on mõnusalt kreemjas mõlemal juhul. Samas viimasel korral ehk selle nädala kolmapäeval küpsetades asendasin osa toorjuustust kohupiimapastaga ja lisasin koorelikööri ning tulemus oli samuti väga hea, kuigi mitte nii kreemjas.
Põhi:
50 g pruuni suhkrut (nt tume muscovado)
400 g toasooja toorjuustu ja 100 g hapukoort või
300 g toorjuustu ja 200 g hapukoort
1 sl vanillisuhkrut
Lase koogil praokil oleva uksega ahjus jahtuda ja aseta seejärel vähemalt paariks tunniks külmkappi. Eemalda kook vormist ja tõsta serveerimisalusele. Tee peale meelepärane kate.
Kirsikate:
150 g kirsse
2 sl suhkrut
1 pakk (12 g) punast torditarretist
2,5 dl kirsimahla või kompotivedelikku
Nõruta kirsid ja aseta koogile. Aseta suhkur, tarretisepulber ja kirsimahl potti ning kuumuta segades keemiseni. Lase u 1 minut jahtuda ja tõsta supilusikaga koogile. Kate taheneb u 20 minutiga ja kooki võib seejärel kohe serveerida. Hoia kooki külmkapis.
100 g tumedat šokolaadi
30 g võid
2 sl täispiima
1 pakk šokolaadimune (soovi korral)