Šokolaaditäidisega rukkiküpsised

Eelmisel nädalal käisime perega reisil ning alguses tundus, et vaiksel laupäeval Eestisse tagasi jõudes jäävadki munadepühad sel aastal pidamata. Mõtlesime, et eks reisiväsimus ja lemmiktegevus kohvrite lahti pakkimine võtavad oma aja jne. Aga näed, ilus ilm õues, läks hoopis teisiti!
Õige päev pidu pidada ongi ju alles pühapäeval, kuigi Eestis viimasel ajal eriti kristliku kalendri päevadest kinni ei peeta ja enamikes peredes möödub pikk nädalavahetus vist täies mahus keedumunade tähe all.
Šokolaaditäidisega rukkiküpsised
35 kahepoolset küpsist
Küpsisetainas:
  • 100 g võid
  • 85 g suhkrut
  • 1 muna
  • 2 dl täistera rukkijahu
  • 1 dl nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 1 suurem või 2 väikest kardemonikupart
Šokolaaditäidis:
  • 60 g tumedat 70% šokolaadi
  • näpuotsatäis soolahelbeid
  • 10 g võid
  • 10 g piima

 

Valmista küpsisetainas. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks. Vahusta juurde muna. Purusta kardemoniseemned uhmris peeneks. Sega kuivained omavahel ning lisa taignasse. Sega ühtlaseks ja pane taignapall vähemalt pooleks tunniks külmkappi tahenema. Sel ajal valmista täidis. Sulata või piimas väikeses kausis vesivannil. Keera tuli maha, kuid jäta kauss kuuma auru kohale. Lisa tükeldatud šokolaad ja soolahelbed ning sega ühtlaseks. Jäta jahtuma.
Võta tainas külmkapist ning rulli jahusel laual paaris kolmes jaos õhukeseks. Lõika kas piparkoogivormi või mõne muu ümara vormiga väikesed ringid ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Mina kasutasin klaasist 4,5 cm diameetriga pitsi ja sain sellest kogusest täpselt 70 küpsist, mis mahtusid kenasti kahele ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni küpsised on helekuldsed. Lase restil mõne minuti jahtuda. Määri ühele küpsisele veidi täidist ning sobita teisega kokku, et saad kahepoolsed küpsised. Küpsised on maitsvad nii samal kui ka järgmisel päeval.
Laulusoovituseta postitus sel korral. Kevadnoodid niigi õues!