Šokolaaditäpsuline majoneesikeeks metsapähklitega

Kõigepealt alustan ma sellest, et lisasin blogisse lehekülje Rannamõisa Linnuliha, kuhu kogusin kokku kõik oma retseptid, mis aasta jooksul Rannamõisa linnulihablogis on ilmunud. Sealt leiab ideid erinevate pirukate, suppide, salatite ja ahjuroogade valmistamiseks ning linnuliha maitsestamiseks.
Nüüd aga keeksi juurde! Lisaks Oma Maitse retseptide valmistamisele ja pildistamisele avanes mul mai kuust võimalus teha retsepte ka Tarplani Kaubanduse OÜ reklaamile, mis ilmub samuti Oma Maitse kaante vahel. Ettevõte on tuntud eelkõige oma “Provansaal” majoneesi poolest, mistõttu retseptid, mida valmistan, peavad sisaldama majoneesi. Raske ülesanne! Palju me siis ikka igapäevaselt majoneesi toidu valmistamisel kasutame. Peamiselt süüakse seda kas niisama toidu kõrvale kastmeks või siis pistetakse erinevatesse salati- ja dipikastmetesse.

Mängumaa on aga palju laiem. Ei ole vist saladus, et majonees küpsiste, muffinite ja kookide tainas võib olulist rolli mängida. Tänu raskele ülesandele olen avastanud, et:

  • kui kasutad küpsetiste tainas majoneesi, siis ei pea lisama rasvaainet (õli, võid), sest majonees ise sisaldab õli. See on hea lahendus siis, kui kapis on või või õli otsa saanud, aga majoneesipudel seisab kindlalt külmikuriiulil ja ootab tühjendamist.
  • kui kasutad küpsetiste tainas rasvaine asemel majoneesi, siis saab tulemus väiksema rasva- ja kalorisisaldusega.
  • kui kasutad küpsetiste tainas majoneesi, siis võib tainast välja jätta muna, sest majonees sisaldab munapulbrit. Aga see oleneb muidugi koogist.
Esimene retsept oli seesama keeks, mida on nüüdseks juba kordi küpsetatud. Esiteks on teda lihtne valmistada ja teiseks, ta maitseb suurepäraselt. Viimati valmistasin seda keeksi kohvilauale, kui tähistamist vajas uudis, et minu ja Ragne kokaraamatule “Retseptisahtel käsitöökapis” tuleb kordustrükk! Nii et kes ilma jäi, sel on nüüd uus võimalus raamat endale soetada :)
Vaja läheb:
  • 3 suurt muna
  • 200 ml suhkrut
  • 100 ml nisujahu
  • 100 ml odrajahu
  • noaotsaga soola
  • 200 g Provansaal majoneesi
  • 50 g metsapähkleid
  • 100 g tumedat šokolaadi
Tee nii:
Haki pähklid ja rösti kuumal kuivad pannil kuldseks. Haki ka šokolaad. Võita keeksivorm. Vahusta munad suhkruga kohevaks helekollaseks vahuks. Sega jahud ja sool ning sõelu ettevaatlikult segades munavahu hulka. Sega juurde ka majonees, hakitud pähklid ja šokolaad. Vala tainas vormi ja küpseta 180 kraadi juures 1 tund.
Kogus: 28x9cm leivavorm