Soojendav õunajook ja pähklitega õunakrõbedik
Ma loodan, et erinevalt minust, kes ma lennujaamas seda postitust kirjutan, saate Teie kõik täna oma isade, vanaisade ja kõigi muude oluliste inimestega kokku. Mina tervitan oma isa veelkord siitkaudu ning soovin talle ja teistele ilusat päeva! :)
Isadepäev on liikuv püha ja selle puhul oleks ilus oma kodule lipp heisata. Eriti tore oli aga täna näha sini-mustvalgete lippudega autosid Tallinnas ringi sõitmas. Meil tähistatakse isadepäeva novembri teisel pühapäeval, kuid USA-s, kust see komme pärineb, on see hoopiski juunis. 1909. aastal alguse saanud tähtpäeva eesmärgiks on tähtsustada isade rolli laste kasvatamisel ja tunnustada kõiki mehi, kes on elu jooksul aidanud ja olnud olulised: onud, vanaisad, vanemad vennad, kasu- ja ristiisad. Toreda traditsiooni algatas Sonora Dodd Washingtonist, et avaldada lugupidamist oma Ameerika kodusõja veteranist isale. Naise ema suri sünnitades kuuendat last ning farmerist isa William Smart kasvatas kõik nad ehk nii vastsündinu kui ka vanemad viis last üksinda üles. Berta ehk Eesti Rahvakalendri Tähtpäevade Andmebaasi kohaselt soovitatak
Igasugused crumble’id ja crisp’id (eestikeelne parim vaste on ilmselt “krõbedik”) on ülimalt lihtsad ja maitsvad magusroad, mille tegemine võtab minimaalselt aega ning mis ahjusoojana koos vanillijäätise või -kastmega on tõeliselt maitsvad, võiks isegi öelda – vastupandamatud!:) Kuigi mu esimeses raamatus on üks jahvatatud mandlitega ja üks kaerahelvestega ning teises üks kookoshelvestega variant, siis blogis on see alles esimene ahjus küpsetatud purukattega magustoit ehk krõbedik. Seekord kasutasin taina valmistamisel hakitud Kreeka pähkleid, samuti lisasin pohlasid.
Õunakrõbediku retsept ilmus ETK ajakirjas Hetk, kus lisaks sellele maiusele on mandlitäidisega pirnipirukas ja lihtne karamellikreemiga pohla-õuna purukook. Seda ajakirja saab kõigist ETK poodidest minu teada tasuta :)
Kaneelise ja krõbeda kattega õunamaiuse juurde sobib suurepäraselt kaneelimeki ja -aroomiga NESTEA, mida võib nautida nii soojalt kui ka külmalt. Samuti on Nestea’ga koos pikkadeks pimedates ja sombusteks sügisõhtuteks väga mõnus mahe õunamoos, millest üks väike purgike on pildilgi.
Pruun suhkur annab karamellimeki, kaneel mõnusa vürtsikuse, pohlad aga särtsu nii värvi kui ka maitse osas. Pohlade asemel saab kasutada muid meelpäraseid marju, nt jõhvikaid, sõstraid, mustikaid või vaarikaid, samuti võib need üldse ära jätta. Osa Kreeka pähkleid on soovi korral võimalik asendada kas mandlite või sarapuupähklitega. Kui soovid gluteenivaba magustoitu, siis kasuta nisujahu asemel riisijahu.
Tainas:
100 g Kreeka pähkleid
100 g nisujahu
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis soola
80 g külma võid
50 g demerara suhkrut
Täidis:
800 g- 1 kg hapukaid õunu
80 g demerara suhkrut
2 sl sidrunimahla
1 sl jahvatatud kaneeli
1 sl Cointreau’d või brändit (soovi korral)
peotäis või paar pohli vm meelepäraseid marju
