Spinatipirukas suitsulõhega
See spinati ja suitsulõhega pirukas on mul juba viies (!) spinatipirukas siin blogis. Seda ohtra juustuga ülihead pirukat valmistame endiselt enamikel perekondlikel sündmustel (õigemini ma palun oma väikest õekest Karinat seda alati teha) :); aga need kaks ehk rukkijahuga torta pasqualina ja täisteranisujahuga spinatipirukas on ideaalsed lihavõteteks. Kusjuures, kevadpühadeks sobivad retseptid on mul nüüd kõik eraldi ära märgitud ja nende hulgast leiab palju mõnusaid suupisteid, pirukaid, kooke ja magustoite. Kui on aga soovi teha midagi teistmoodi, siis see galette spinati ja fetaga on hea variant!
Põhi:
100 g mandlijahu
100 g vähendatud rasvasisaldusega või õlivaba mandlijahu või toortatra- või nisujahu
60 g võid
1 muna
0,5 tl soola
30 g peenelt riivitud juustu
(värskelt jahvatatud) musta v valget pipart
Täidis:
300 g külmutatud spinatit
150-200 g tükeldatud suitsulõhet v – forelli
3 muna
2 dl (vahu)koort v piima
50 g riivitud tugevamaitselist juustu (nt Parmesan, Forte)
(värskelt jahvatatud) musta v valget pipart
Sulata ja nõruta külmutatud spinat tihedal sõelal ning pigista sellest üleliigne vesi välja. Kui kasutad värsket spinatit, siis blanšeeri seda enne. Selleks aseta spinatilehed paarikümneks sekundiks keeva vette ja tõsta seejärel vahukulbiga jääkülma vette. Nõruta ja haki peeneks. Värsked spinatilehed võib blanšeerimise asemel ka pannil kergelt läbi praadida – selleks prae pestud ja kuivatud lehed pannil natukese või sees pidevalt segades läbi, kuni need närbuvad, ja haki peeneks.