Süda

 

Paar päeva tagasid sain suurepärase üllatuse osaliseks, minu koduköögis maandus pirakas kott jahisaagiga. Kott oli otsast ääreni head paremat täis ja kõik palakesed olid imelised delikatessid. Eriliselt pöördesse ajas mind pakike, millel ilutses kiri – põdravasika süda.
Ma ei tea jahitavadest suurt midagi. Ometi on mulle kuuldud jahimehelugudest kõrva jäänud, et südame saab jahisaagi jagamisel kõige täpsem kütt, see kes saagi tabab. Kuna minu hea sõber on täpse silmaga jahimees, siis on mul varemgi südamega õnneks läinud. Tookord olin aga liiga algaja rupskite valmistamise alal ja keerasin südamega paraja käki kokku. Sellest tublist lihaselisest elundist ei sündinud muud kui vintske tallanahk. Proovisin vaesekest tuunida ja turgutada, kuid päästa polnud enam midagi. Otsustasin tookord südant hautada ja mida kauem ma seda tegin, seda hullemaks asi läks.
 Mul oli küll ähmaselt meeles ammune õhtusöök, kus põdralihaga sinapeal olevad naaberriigi vingemad kokad rääkisid, et põdra südant peaks sööma eelkõige toorelt. Sellise delikatessi kohtlemiseks paremat viisi pole. Tookord sain seda maitsta ja minestusse langemisest polnud palju puudu. Mitte et toores liha mind kohutanud oleks, minestan ma ikka tavaliselt siis, kui muljetavaldavad maitsed mul meeled sassi löövad:) Samas polnud mu mälu piisavalt erk, et seda südamelugu ka oma köögis katsetada. Alles siis, kui mu hea sõber ja jahimehe kaasa oma südame-trikki mulle tutvustas, lõi mul pirn heledalt põlema. Loomulikult tohib tõrges süda panni vaid viivuks puudutada.  Siin pole tegu küll päris toore lihaga, kuid tekstuur jääb mõnusalt krõmpsuv, veinist moodustub maitsekas kaste. Imelihtne ja hullutavalt maitsev. Südame-asjad pole sugugi keerulised. Siiski pisuke südamevalu mul selle kaotatud südame pärast on.
  • põdravasika süda ( või mõne teise looma süda)
  • tärklist
  • soola
  • pipart
  • Põltsamaa Tõmmut
  • praadimiseks või ja õli segu
Puhasta süda kelmetest ja võimalikest soontest. Lõika liha õhukesteks viiludeks. Maitsesta soola ja pipraga ja puuderda kergelt tärklisega üle. Lase pann tuliseks, sulata või ja lisa õli.
Pane lihatükid korraks pannile. Keera minuti päras ümber ja vala üle veiniga nii, et  kõik tükid oleksid  kaetud. Lase kõrgel kuumusel paar minutit kokku keeda ja ongi valmis nautimiseks.
Enne, kui asud südame juurde, peaksid lisandid juba ootel olema. Eriliselt hõrk kooslus sünnib maapirnipüreega, pataadipüree lisab särtsu ja värvi ning maitseb samuti hää ning on südame vääriline.