Suus sulav jahuvaba šokolaadikook
Ma loodan, et laupäevaks, 20. augustiks, on Teil veel plaanid tegemata ja saate tulla Vanamõisa laadale, kus taaskord on toidusõprade rõõmuks olemas Eesti Toidu Telk. Kaks aastat tagasi oli mul au laval üles astuda koos ühega Eesti andkematest kokkadest, kellega koos valmistasime pardifilee aedubade ja vaarikavinegretiga ning mustikatega blondie. Seekord mul kahjuks sellist suurepärast lavapartnerit ei ole ja pean üksi hakkama saama, aga ma usun, et tuleb ikkagi väga lahe üritus:) Siin on ülevaatlik tutvustus; rohkem infot toreda päeva ja teavet esinejate kohta aga on olemas FB-s Eesti Toidu Telgi lehel. Ma ise olen kohe esimene laval üles astuja hommikul kl 11, sest olen seotud ka Peetri jooksu korraldamisega, ja torman Vanamõisat kohe sinna edasi. Sealgi oleks tore Teid kohata!:) Kui 10 km joosta ei viitsi, saab teha ka kepikõndi või osaldeda hoopis 4,7 km pikkusel heategevusjooksul. Positiivne emotsioon on igal juhul garanteeritud ;-)
Kuigi suvise magusaisu saab ilusti imeheade värskete marjadega või neist tehtud magustoidu (nt smuuti, jäätise, kreemiga) rahuldada, siis vahel on kohvi kõrvale mõnus ka tükikest kooki nautida, eriti kui selle juurde ideaalselt vaarikad, mustikad, vaarikad ja kirsid sobivad:) Kui seda hõrku šokolaadiküpsetist ühel õhtul endale külla tulnud sõbrannadele pärast quiche’i ning erinevate suupistete ja juustude söömist pakkusin, asetades neile kummalegi taldrikule suure (ehk kaheksandik koogist) tüki, palusid nad mõlemad selle osa, mida ära ei jõudnud süüa, endale kaasa pakkida! Sellist asja polegi varem juhtunud, eriti nende konkreetsete tüdrukutega, sest nad ei ole kumbki eriti suur magusasõber … :D Niiet tasub katsetada – äkki on sinu sõpradel sarnane reakstioon ;-) Pole vist vaja mainida, et mulle endale hullult maitseb see kook!!! :D :D :D
Koogis oleva koorelikööri võid asendada vabalt muu meelepärase alkoholiga, eriti hea meki annavad tainasse segatud brändi, rumm, Cointreau või amaretto. Kui aga alkoholi ei soovi kasutada, siis täiusta maitset paari supilusikatäie kange kohvi lisamisega. Kreemis oleva koorelikööri asemel võid segada toorjuustuga veel ühe supilusikatäie tuhksuhkrut või hoopis külma kohvi.
Kuna kook on tummine ja tõeliselt šokolaadiküllane, oma tekstuurilt pisut trühvlikommi meenutav, siis piisab magusaisu rahuldamiseks üsna väikesest tükist, mistõttu on see hõrgutis suurepärane pakkumiseks ka suuremale seltskonnale.
Kook:
250 g tumedat šokolaadi
150 g võid
50 g pruuni suhkrut
5 suurt muna
näpuotsatäis soola
100 g peen- või tuhksuhkrut (võib olla šokolaadimaitseline tuhksuhkur)
35 g jahvatatud mandleid või sarapuupähkleid
2 sl koorelikööri
1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)
Kreem:
200 g toasooja toorjuustu
2 sl tuhksuhkrut
1 sl koorelikööri