Suvikõrvitsa-läätse püreesupp / Courgette-Lentil Soup

Ilmade jahenedes tekib ikka soov mõnusa sooja supi järele, mida on mõnus dekadentlike võileibade kõrvale süüa. Tavaliselt on ainult köögivilju sisaldavad püreesupid veidi üksluise maitsega, selles supid sisalduvad läätsed aga muudavad selle siidjaks, nii et koort pole tegelikult vaja lisadagi.

Vaja läheb:
1 dl tumerohelisi (,,De Puy”) läätsi
võid
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 tl tüümianilehti
600 ml köögiviljapuljongit
350 g suvikõrvitsat
150 g spargelkapsast või varssellerit
soola
pipart

Keeda läätsi ligikaudu viisteist minutit ehk seni, kuni nad on pehmed, kuid mitte katki. Kurna ja loputa. Koori ja lõika sibul ning küüslauk väiksemaks, hakkida pole vaja, piisab neljaks lõikamisest. Pruunista keskmises potis võis koos tüümianiokstega. Lõika suvikõrvits ning brokoli (või seller) väiksemaks, umbes 5 x 5 cm kuubikuteks, ning lisa koos puljongiga potti. Keeda umbes 10 minutit – kuni köögiviljad on pehmed. Püreesta koos läätsedega, maitsesta soola-pipraga. Soovi korral serveeri koore või riivjuustuga.

As the weather gets colder I start craving for hot soups that go so well with filling, decadent sandwiches. Soups that contain only vegetables, no added cream or fats usually taste plain, however, the lentils in this one give a silken texture when puréed so there is no actual need for cream or cheese to be added.

You’ll need:
1 dl De Puy lentils
butter
1 onion
1 glove of garlic
1 tsp of thyme leaves
600 ml vegetable broth
350 g courgette
150 g broccoli or celery stalks
salt
pepper

Boil the lentils for about 15 minutes or until they are soft but not porridge like. Drain and rinse under running water. Peel the onion and garlic, cut them into fours and fry, with the thyme leaves, until golden in a medium saucepan. Cut the courgette and broccoli into rough cubes (about 5 x 5 cm) and add to the saucepan with the broth. Boil until the vegetables are tender. Purée with the lentils, add salt and pepper to taste. Serve with cream or grated cheese if you wish.