Suvikõrvitsasalat sidruni-mooni kastme ja kitsejuustuga

Igal aastal olen ma hädas olnud oma paari-kolme suvikõrvitsataime ja nendelt saadud saagiga. Selleks, et köögivilja mitte raisku lasta, on tulnud alati palju nuputada ja paarile väiksemale kodanikule petuga pooleks “maha müüa” ka mõni tuttava moega toit, mis tegelikult suvikõrvitsat pilgeni täis. Ühesõnaga, kuigi mulle suvikõrvits väga maitseb, on selle rakendamisega igal aastal natuke keerulised lood.
Aga mitte sel aastal. Sest mulle tundub, et olen leidnud lõpuks lahenduse suvikõrvitsate ohjamiseks. Isegi sellise, mis paneb ohkama ja järgmiseks aastaks rohkem taimi planeerima, sest no puudu jääb. Nipp on selles, et ma ei lase suvikõrvitsatel kasvada pikemaks kui 10 cm. Enamalt jaolt. Söön neid põhiliselt toorena värske segasalati sees, carpacciona (ju-ma-lik!) või siis selles sidrunises salatis siin. Väikesed suvikõrvitsad maitsevad imehead just toorelt, sest nii on need on krõmpsud ja värskusest pakatavad. Muidugi võib mõnel kõrvitsal lasta ka suuremaks paisuda ja pista ta
 koogi või toekama eine sisse. Minul see vist tänavu aga ei õnnestugi.
SUVIKÕRVISASALAT SIDRUNI-MOONI KASTME JA KITSEJUUSTUGA
kahele-kolmele
Vinegrett:
6 sl sidrunimahla
1 tl Dijoni sinepit
1 -2 tl (ökoloogilist ) heledat roosiirupit
0,75 dl külmpressitud oliiviõli
1-2 tl mooniseemneid
soola, musta pipart
2-3 noort suvikõrvitsat
100g pehmet kitsejuustu
Peotäis basiilikulehti
Vala kastme koostisained väiksemasse purki, keera kaas peale ja raputa, kuni  moodustub ühtlane kaste. Viiluta suvikõrvitsad pikkupidi mandoliini või köögiviljakoorijaga ja aseta vaagnale.  Puista peale hakitud basiilik ja kitsejuustutükid ning vala kastmega üle. Serveeri kohe.
* Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga