Suvine kikerhernesalat

Minu selle suve toit on ilmselgelt salat –  igas asendis ja iga ilmaga! Ma ise kahtlustan selles natukene kuumust, natukene ajapuudust, aga põhiliselt ikka mugavust! Ja olgem ausad, suvi ju lausa karjub kõige värske ja värvilise järele, eriti kui see kõik veel omast käest, omast aiast võtta on.
See salat on meil viimasel ajal üpris igapäevane nähtus, misjaoks on ained meil alati sahvririiulil, aiamaal või turuletil olemas. Ütlen päris ausalt, et just kodumaised tomatid, oma kasvuhoonest korjatud redised ja salatilehed on need, mis selle üpris lihtsa salati kordades võluvamaks vormivad. Asjal on koheselt ehe ja kodune maitse juures. Salatilehti valides soovitan soojalt (endiselt ja alati) näppu haarata ka kimp rukolat. Kikerherneid kasutan väikeses koguses salati tegemiseks alati konservist, aga suure portsu salati jaoks võib need ka ise keeta, see vajab lihtsalt veidike lisaaega. Muidu aga ei võta salati valmistamine rohkem aega ega vaeva kui üks-kaks-kolm.

Vaja läheb:
peotäis erinevaid salatilehti
1 kikerhernekonserv (400g)  või umbes 100g kuivatatud kikerherneid
2-3 suurt tomatit või umbes 250g kirsstomateid
mõned redised
1 väike punane sibul või mõned sibulapealsed
100-150g fetajuustu kuubikutena
1 spl sidrunimahla
3 spl oliiviõli
punt maitserohelist (murulauk, petersell, basiilik)
meresoola
purustatud musta pipart

Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, siis pane nad eelmisel õhtul külma veega ligunema. Järgmisel päeval kurna vesi, loputa kikerherned ning aseta rohke puhta veega tulele, vett peaks olema umbes kaks korda nii palju kui kikerherneid. Lase veel keema tõusta ning alanda kuumust, et vesi ainult vaikselt podiseks. Koori tekkinud vaht ning lisa keeduvette väheke soola. Keeda kuni kikerherned on pehmed, aga kindlasti mitte veel lagunevad. Valmidust on kõige lihtsam oma hambaga testida, vahel kulub selleks alla poole tunni, teinekord kuni tund. Kurna vesi ning jäta sõelale jahtuma.

Kui kasutad kikerhernekonservi, siis lihtsalt loputa ja nõruta nad sõelal.

Nõruta fetajuust ning lõika kuubikuteks.
Koori punane sibul ja haki peeneks.
Lõika tomatid ja redised suupärasteks tükkideks ning tõsta suurde kaussi koos kikerherneste, sibula, salatilehtede ja fetakuubikutega.

Valmista salatikaste, selleks sega omavahel sidrunist pressitud mahl, oliiviõli, hakitud maitseroheline, meresool ja purustatud must pipar ning vala ülejäänud koostisainetele peale. Sega kõik omavahel läbi ning maitse, vajadusel lisa veel üht-teist.
Soolaga tasub esialgu ettevaatlik olla, sest fetajuust ise on ka juba tugevalt soolaka maitsega.

Parim koheselt serveerides.