Tai laab

Ma olen viimasel ajal kilode viisi rabarbereid erinevateks magusroogadeks küpsetanud. Kunagi, varsti-varsti, kavatsen ma teile kõigest sellest ka kirjutada. Või no võibolla mitte päris kõigest, sest rabarbriga valge šokolaadi mousse´i, rabarbri tarte tatini, rabarbri syllabubi ja rabarbri clafoutis kõrval keetsin ka veidi rabarbri moosi ja valmistasin ühe juba eelmisel aastal lemmikuks saanud kreemise koogi. Aga seda kõike peab veidi veel ootama, sest ma lubasin oma eelmises postituses, et seekord panen siia üles Tai hakklihasalati ehk laabi, mida ma Lusika saates külas käies valmistasin!

Thai laab

Laab on soe ja vürtsine Tai salat, mida tehakse alati hakklihast, olgu see siis kana, veise või sea hakkliha. Minu meelest täiesti geniaalne viis teha tavalisest hakklihast midagi täiesti erilist.

Vaja läheb:
  • 500 g sea hakkliha
  • 3 küüslaugu küünt
  • 1 suurem šalottsibul
  • Maitse järgi värsket tšillit
  • 1-2 laimi mahl + lisa serveerimiseks
  • 3-4 spl kalakastet
  • 1-2 tl (palmi) suhkrut
  • 2 tl (Sriracha) tšillikastet + lisa serveerimiseks
  • Peotäis värsket koriandrit
  • Peotäis värkset münti
  • Peotäis värsket rohelist sibulat
  • Maitse järgi musta pipart
  • Peotäis tärkliserohket riisi (kleepuvat, sushi või risotto riisi – seda saaks röstida ja pärast uhmerdada), selle puudumisel peotäis maapähkleid
  • Salatilehti serveerimiseks
DSC_0183

 
Tee nii:
Haki küüslauk, tšilli ja šalottsibulad peenikeseks. Sega kokku hakkliha, küüslauk, šalottsibul ja tšilli. Rösti kuumal kuival pannil riisiterad kuldseks ning uhmerda need peeneks teraliseks jahuks. Kui kasutad maapähkleid, siis haki need peenemaks. Sega väikses kausis kokku kalakaste, laimimahl, sriracha kaste ja suhkur. Maitse, kas soolane, hapu, magus ja vürtsine on tasakaalus. Kui vaja, siis maitsesta üle. Prae kuumal kuival panil hakkliha ilusti pruuniks. Tõsta hakkliha pannilt ja sega juurde kaste. Lase mõned minutid jahtuda ja sega salatisse kõik värsked hakitud maitsetaimed. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Puista üle röstitud riisijahu või maapähklitega. Serveeri salatilehtedel laimisektorite ja Sriracha kastmega.

 DSC_0177