Tiramisù juustukook
Minu kunagi Home Decorist ostetud Tescoma moka-kann on mind juba aastaid truult teeninud ning itaalia mõõtude järgi 8 espresso’le mõeldud kannust (keda me siin petame) saab täpselt 2 head väikest tassitäit. Ja kui eriti hea päev on, siis saab pärast ka tulevikku ennustada:
Sügisel käisime töö-alaselt mitmeid kordi Caffeine’i kohvikutes kohvil ning pean tunnistama, et kuigi paljud siirupite-maitsetega kohvijoogid, mida sai degusteeritud, olid päris toredad, siis ei andnud nad kohvi mõõtu välja. Eks kuum ja magus jook ole vahel ikka hea: näiteks kvaliteetne kakao maitseb mulle väga ning vahel õhtuti on ka paljude inimeste lapsepõlvetrauma, kuum piim meega, täpselt see, mida vaja. Kõik super-hüper latte’d ja macchiato’d ja muud vigurid lähevad minu peas pigem magustoidu kategooriasse kui kohvide alla. Ehk siis magustoidumaitselised kohvid? Ainult sammuke eemal kohvimaitselistest magustoitudest. Nagu näiteks hõrk tiramisù juustukook.
Koorelikööriga juustukook jääb kreemjas ja tugeva tiramisù maitsega. Kuna tiramisù ise on pigem täiskasvanuile mõeldud, oma mõrkja kohvi- ning amarettonüanssidega, siis on ka see juustukook mõeldud pigem suurtele gurmaanidele.
Koogi kaunistasin lisaks klassikalisele sõelutud kakaole ka šokolaadi kastetud kohviubadega. Selliseid komme leiab kas lahtiste kommide letist või mõnest poest, näiteks isegi Rimist, ka pakendatult. Muide, teadjad räägivad, et 4-5 šokolaadiga kaetud kohvioas on sama kogus kofeiini kui tassitäies espresso’s, mille valmistamiseks läheb umbes 40-50 kohviuba. Nii et kui kook ise üles-ei-tõsta, mida ta nime järgi peaks tegema, siis saavad selle tööga hakkama kohvioad. ;)
- u 100 g Digestive küpsiseid (6 küpsist ehk 95 g)
- 40 g võid
- soovi korral 1 tl naturaalset kakaopulbrit
- 200 g tavalist või mascarpone toorjuustu
- 100 g hapukoort
- 100 ml tiramisùmaitselist koorelikööri
- 2 sl suhkrut
- 3 muna
- serveerimiseks naturaalset kakaopulbrit ja kohviube šokolaadis
Vala segu eelküpsetatud põhjale ning küpseta 170 kraadi juures 45-50 minutit, kuni täidis on pealt hüübinud, kuid koogi keskelt veel veidi võdiseb. Lase lahtise ahjuuksega jahtuda ning hoia üleöö külmkapis. Kaunista sõelutud kakaopulbriga. Kenasti sobivad nii maitselt kui ka välimuselt koogi juurde ka kohvioad šokolaadis.
Kõrvale kelmikat kõla. Bernhoft & “So Many Faces”.