Tom Kha Gai

Seda suppi olen viimasel ajal söönud kodus ülikoolilinnas oma väikse õe Karina (üliõpilane) poolt tehtuna. Ja kuna me siin Tartus pühade ajal kohe pikemalt oleme, siis ükspäev tegin suppi juba ka ise, sest see variant Tom Kha Gai’st on kiire ja lihtne, supp ise aga on vürtsikas ja soojendav, niiet talvisel ajal täiesti ideaalne, eriti suusatamast tulles:)

Tom Kha Gai on üks mõnus galangali, sidrunheina ja kookospiimaga Aasiast pärinev supp, mille “päris” retsept  on mul juba blogis olemas. Sealkandis seda süües võib kindel olla, et silmist lööb tuld, pisarad voolavad ja nina tilgub. Aga Eestis on raskusi värske sidrunheina leidmisega (mõnes kohas seda siiski on), galangali ja kaffirlaimi lehti saab aga vaid kuivatatud kujul ning väljaspool Tallinna on paljude asjade kättesaamine (ka kuivatatud kujul) üsna keeruline (et mitte öelda – võimatu!). Seepärast ongi seekordne supp tehtud pulbriga ning muudatustega “retsept” on Santa Maria Tom Kha supisegu pakendilt. Avastasin oma suureks rõõmuks, et kuigi selles segus on palju minu jaoks arusaamatuid koostisosi (nagu ikka maitseainesegudes ette tuleb), siis pole selles säilitusaineid, mis on ka juba suur asi!:)

Neile, kes kokata jõuavad harva, aga tahaks ühte maitsvat ja kiiret suppi, on see supisegu päris hea variant. Õige supiga ei anna muidugi võrrelda ja minu jaoks liiga vähe vürtsine, aga samas kõik sööjad kiidavad:) Ma ise loomulikult ei piirdu ka kunagi ühe kausitäiega :)

Ja kiirema elutempoga inimestele on see juba selle poolest hea, et kui harva kokata, siis ei ole mõtet osta palju erinevaid koostisosi, mida kõike ära ei kasuta, sest need lähvad lihtsalt raisku. Mul endal juhtub ka ikkagi sageli, et ostan nt poti rosmariini v salveid, kasutan mõnda vart v lehte ja siis on mul veel u 10 ideed, mida ülejäänud taimekesega teha, aga reaalsuses on see juba ammu ära kuivanud vm söögikõlbmatuks muutunud, kui ma järgmisel korral seda kasutada soovin ja pean jälle uue ostma, mida sama saatus tabab …

Niiet siis suurepärane vürtsikas supp üliõpilastele, muidu kiire eluviisiga inimestele või lihtsalt pikkade pühade ajaks (sest nagu üks meie pereliige ütles – see on väga hea järgmise päeva supp). Ja lõbusat aastavahetust :):):)

  • 1 pk Tom Kha maitseainesegu
  • 400 ml kookospiima
  • 2-3 dl vett
  • 2 kana rinnafileed v 4 kintsufileed
  • u 10 šampinjoni
  • 2-3 keskmist tomatit
Pruunista tükkideks lõigatud kanafilee ja soovi korral prae ka seeneviilud. Pane Tom Kha supisegu, vesi ja kookospiim potti ning kuumuta. Lisa kanatükid ja seeneviilud supile ning keeda tasasel tulel mõned minutid. Lisa tükeldatud tomatid ja kuumuta keemiseni. Serveeri soovi korral koos värske koriandriga ja pigista peale sidruni- v laimimahla.