Tomatisupp koriandriga
Koriander on basiiliku kõrval esimene maitsetaim, mis mulle koheselt tomatitega seondub. Koriander oma väga omapärase ja üsna intensiivse maitsega tekitab kindlasti vastakaid tundeid – mõni ei saa küllalt ja paljud ilmselt krimpsutavad nina. See tomatisupp maitseb aga kõige paremini ohtra värske koriandri ja hapukooresilmaga. Teravate elamuste otsijad lisavad kindlasti ühe punase tšillikauna.
1 suur sibul, jämedalt hakitud
2 suurt porgandit, tükeldatud
2 sellerivart, tükeldatud
2 küüslauguküünt, hakitud
2 suurt kartulit, tükeldatud
2 tl jahvatatud vürtsköömenit
2 x 400 g purk purustatud tomateid
800 ml kana-või juurviljapuljongit
pihutäis värsket koriandrid, varred ja lehed eraldi, hakitud
2 spl oliivõli
meresoolahelbeid ja värskeltjahvatatud musta pipart
Kuumuta supipoti põhjas õli. Lisa sibul, porgand, seller, küüslauk, hakitud koriandrivarred ja vürtsköömen ning lase madalal-keskmisel kuumusel kaane all 15 minutit aeg-ajalt segades „higistada“. Ära pruunista.
Lisa kartul, purustatud tomatid ja puljong. Lase keema tõusta ning keeda madalal tulel 20-30 minutit, kuni kartulid ja porgandid on pehmed. Tõsta tulelt ja püreesta. Maitsesta meresoolahelveste ja värskeltjahvatatud musta pipraga. Sega sisse hakitud koriandrilehed. Serveeri maitsestamata jogurti või hapukoorega.