Tourtiere

pildi tegi ja süüa aitas Pille

Minu puhul on selge märk, et liiga palju vaba aega käes siis, kui tekib tunne, et nikerdaks midagi. No kohe paar päeva. Ilmselt on sama mõelnud ka kanada prantslased, kunagi hallil ajal, kui jõulu ajal igav hakkas. Kui kellelgi veel sama tunne tekib, siis on lahenduseks tourtiere. Esimene kord kohtusime selle imeasjaga ühel tänupüha-õhtusöögil. Ja see avaldas muljet.

PS. Mulle tundub, et kas meele või heameelega on retseptist välja jäänud pudelike veini, sest selle abil läheb see tegu küll palju kiiremini.
Esimene päev.
Vaja läheb, nr1:
700 grammi pehmet sealiha, kuubikuteks lõigatuna
kanapuljongit – mul seda polnud, aga kui lisada nt „bouquet garni“ stiilis maitseaineid, või ka ainult varsselleri tükke ja loorberilehti, ja loomulikult vett, saab ka hakkama. Sekeldamist on niigi palju, muidugi kui huvi on, võib päeval -1 ka keeta kanapuljongit;)
1 sibul, neljaks lõigatuna
2 küüslauguküünt
paar pipratera
tüümiani
soola-pipart
võta malmpott, pane sinna kõik eelpoolnimetet ainesed, pane pott ahju 200 kraadile ja unusta paariks tunniks juhtunu. Liha peab olema nö „lusikaga purustatav“. Ehk rebitava liha tüüpi. Võta liha puljongist välja, rebi peenemaks, pane kõrvale (nt kaussi või karpi). Kurna küpsetusvedelik, 1 dl vala lihale. Ülejäänud hoia ka alles, sellest saab suppi;)
Samal päeval võib valmis teha ka piruka taigna. Originaal nägi ette 400 gr võid ja 400 gr jahu ja natuke vett, aga see sai natuke liiga mure, so lagunes lõigates ikka täiega ära. Mina teeks järgmine kord nii, et jätaks 200 gr võid ära, ja paneks sisse lisaks külmale veele ühe muna.
Vaja läheb, nr2:
200 gr külma võid
400 gr jahu
paar spl külma vett
1 muna taignasse, teine määrimiseks
haki või jahu sisse (kui on köögikombain, siis lase nö „pulseerida“) kuniks võist ja jahust tekib puru, siis lisa muna ja nii palju vett, et moodustuks taigen. Sõtku läbi, jaga silma järgi kogused vahekorda 2:1, ja pane külma.
Teine päev.
Vaja läheb, nr3:
600 grammi veise-sea hakkliha segu
peeneks hakitud keskmine sibul
peeneks hakitud küüslauku, vastavalt maitsele, no umbes kolm
kuiva valget veini, 2 dl
paar peotäit seeni – kas kümmekond shampinjoni, mul oli sügavas puravikke, need sobisid ka
veerand tl kaneeli
veerand tl uhmerdet nelki
soola-pipart
2 dl jagu riivitud toorest kartulit
praadimiseks võid
aja pann kuumaks, pane sibul praadima, kui enam-vähem klaasjas, siis lisa küüslauk. Siis pane juurde tükeldet seened, prae läbi, kuniks vedelik on aurustunud. Vala juurde vein, lase keema, kuniks suurem osa vedelikust on aurustunud. Lisa hakkliha ja maitseained, prae läbi, hauta u 10 minutit. Lisa riivitud kartul, hauta kuniks enamvähem pehme, u 10 minutit. Keera tuli alt ja lisa eelmisel päeval prepareeritud sealiha koos vedelikuga. Sega läbi. Mina soovitaks selles etapis ka maitset timmida – ma panin juurde veel kaneeli ja soola-pipart, natuke tüümiani ka. Lase jahtuda.
Võta varem külma pandud taigen, rulli kaheks ringiks – olenevalt vormi suurusest. Mul on 20 cm läbimõõduga, seega jäi natuke täidist üle. Esimene ring võiks selle vormi jaoks olla u 25 cm läbimõõduga, see läheb põhjaks ja külgedele, teine võiks siis olla u 21 cm diameetriga. Pane taigen vormi, jäta ääred üle külgede rippu. Pane täidis vormi, teine taignaring peale, näpista ääred kokku, määri munaga. Kui tainast üle jäi, võib kunstiliste võimete piires ka kaunistusi meisterdada. Pealmise katte sisse võiks nikerdada ka mõne augu. Küpseta 180 kraadil u tunnikene, kuniks pealt kuldpruun. Lase pisut jahtuda.

Tõmba hinge ja tunne tehtust rõõmu. Oluline on nautida seda koos inimestega, kes oskavad  pingutust hinnata, vähemalt seda pärli ei ole küll mõtet nende sigade ette heita, kes hakkavad aretama teemat, et „oli see siis seda nüüd väärt, mina küll ei saa aru nendest inimestest, kes ise süüa teevad, poest saab ju ka palju väiksema vaevaga… jne“. ja kui siiani on veinipudel kinni olnud, siis on tagumine aeg see avada.