Üks kodune õunakook
http://www.kokkama.ee/2014/10/uks-kodune-ounakook-head-kooki-pole.html
Kodustel õunakookidel on minu arvates alati juures olnud mingi omamoodi võlu. Võlu, mis paneb sedasorti küpsetised alati erilisemale kohale, kui mistahes uhked ja uhkeldavad küpsetised. Võib-olla tuleb see võlu lapsepõlvest meeldejäetud maitsetest, võib-olla magusatest lõhnadest, mis koogi küpsemisel lahkesti kõikidesse tubadesse rändavad, võib-olla aga maitsetest ja maitseelamustest, mida üks kodune õunakook süües pakub.
Jah, õunakoogid on minu küpsetiste nimistus alati väga kõrgel kohal. Olgugi, et vahepeal rändavad ahju ka teised koogid, siis õunakoogid on need, mille küpsetamise juurde tihti tagasi tulen. Huvitav, et just õunakoogi valmistamise ajal märkan, kuidas kannatamatus minust tahes-tahtmata väga kiirelt võitu saab. Juba ahjusoojalt ei saa maitsmata jätta koogi purust katet, mis tekitab soovi endale kiiresti üht tükikest taldrikule asetada.
Mis puudutab õunakooke, siis nende puhul olen üldiselt kindlaks jäänud oma traditsioonilistele retseptidele. Siin aga üks pisut uuem retsept, mis samuti koduste õunakookide kategooriasse ideaalselt sobib. Tegelikult on see küpsetis vist minu viimase aja lemmikuid. Mulle meeldib, kui koogis on õunu, mulle meeldib, kui koogis on kaneeli, mulle meeldib, kui koogis on õigepisut tainane sisu ja mulle meeldib, kui üht korralikku õunakooki mõnus purune tainakate katab ning mille peal on veel lisaks pisut tuhksuhkrust härmatist. Täpselt selline alljärgnev kook ongi!
6 dl nisujahu
1 sl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl kaneeli
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
125 g võid
700 g õunu (koorimata, puhastamata kogus)
0,5 dl piima
2 muna
1-2 sl suhkrut (peale raputamiseks)
1 sl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl kaneeli
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
125 g võid
700 g õunu (koorimata, puhastamata kogus)
0,5 dl piima
2 muna
1-2 sl suhkrut (peale raputamiseks)
Sega kuivained omavahel kokku. Lisa või ning näpi see purutaoliseks massiks. Koori õunad ning lõika väikesteks tükkideks. Sega need purutainasse. Seejärel sega omavahel piim ja munad ning lisa segades tainasegusse. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (22-24cm), raputa peale 1-2 sl suhkrut ning küpseta 180 kraadi juures u 50 minutit. Lase koogil jahtuda, enne serveerimist raputa peale ohtralt tuhksuhkrut.