Üks lihtne halvaa-maasikakook

Naljakas on see, et kui Pärnus hakkavad maasikad peenramaal juba lõppema, siis minu Tallinna lähedal asuvas suvilas saavad esimesed punapõsksed marjad alles valmis. Just eile saigi suvilas korjatud alles esimesed punakad maasikahakatised – sedasi on tegelikult kõigi saadustega. Nii, et kui maasikad Pärnus otsas, liigun sujuvalt põhja suunas, kus saak alles õues valmib:)

Selle koogi retsept on üks selline, mida aeg-ajalt ikka valmistan. Just täpselt mõnus kindla-peale-mineku küpsetis – tahaks miskit head kooki, aga katsetamiseks ei ole tahtmist. Nii tulebki haarata vajalikud komponendid ning see kook valmis teha. Kusjuures, kui muidu ajasid ikka näpuga retseptivihikus järge, siis sedasorti hapukoorekoogid olid ühed esimesed küpsetised, mida iseseisvalt katsetama asusin.  
Alljärgevat retsepti pole avaldanud, kuna tavaliselt käib see nii tunde järgi. Kuna aga tahtsin selle panna ja juunikuu ajakirja “Maret” köögilehekülgedele, siis sai kirjutatud ka täpsed kogused ülesse. 
 
Niimoodi valmistatud hapukoorekook jääb mahlakas, veidi tummine ja parajalt pagus. Viimase osa annab loomulikult koogile maitsev halvaa, mida koogist välja jätta ei tohi.

Põhi:

  • 180 g küpsiseid (klassikalisi)
  • 50 g võid, sulatatuna

 

Kate:

  • 400 g maasikaid
  • 100 g halvaad
  • 900 g hapukoort
  • 200 g suhkrut
  • 3 muna
  • 3 sl mannat

 

Purusta küpsised mikseriga peeneks, lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. Kata seguga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi (22-24cm) põhi.

Lõika maasikad sektoriteks ning aseta vormi. Murenda peale halvaa. Sega omavahel ülejäänud ained ning vala vormi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 50 min. Seejärel lase ahjus avatud uksega seista ca pool tunnikest. Aseta seejärel vähemalt 6 tunniks külmkappi tahenema ja maitsestuma.