Üleöö ahjus küpsenud pardikoivad
4 pardikoiba
soola
1 sl vedelat mett
1 sl konjakit
1 sl mahedat sinepit
vett
kimbuke tillivarsi
kartuleid
Aseta kooritud kartulid malpoti põhjale (nii palju, et põhi oleks ilusti kaetud) ning laota peale tillivarred. Maitsesta pardikoivad julgelt soolaga ning pane need ahjuvormi. Nirista peale mesi. Sega konjak ja sinep omavahel ning hõõru kergelt pardikoibadele. Seejärel vala vormi vett niipalju, et vesi kataks kartulid ning ulatuks umbes poolenisti koibadele. Aseta peale kaas.
Kui toas on ahi köetud, söed hõõguvad ning lõõr kinni, siis oota umbes tunnike, et söed pisut „rahuneksid”. Seejärel pista malpott ahju süte juurde ning pane ahi kinni. Hoia pardikoibasid ahjus umbes 12 tundi.
Mõned soovitused liha küpsetamiseks puuahjus:
Puuküttega ahjus liha küpsetamisel on üks parim omadus – see on hea laisa inimese toiduvalmistamise roog. Paned asjad lihtsalt malmpotti ning “unustad” siis roa ahju. Minuti pealt kella jälgima ei pea. Tavaliselt on roog ahjus umbes 12 tundi – vahel rohkem, vahel vähem. Hommikuks on pardikoivad pehmed.
Kasuta liha küpsetamiseks malmpotti. Pane liha ahju hõõguvate süte vahele, mis küpsemise ajal tugevust/särtsu kaotavad.
Kasuta küpsetamisel rasvasemat liha. Kalkun ja broiler sellisel viisil valmistamiseks ei sobi. Pardilihas on rohkem rasva, mistõttu ei kõrbe liha vedelikus küpsetades ära. Pardiliha muutub ahjus haududes mõnusalt pehmeks. Sealiha ja näiteks -ribid väärivad samuti proovimist!
Elektripliidiga seda rooga valmistades sama tulemust ei saavuta. Puuahjus toidu valmistamisele vastast ei ole. Sellel on lihtsalt juures see miski – maitse, mis lihtsalt võlub kõik sööjad ära. Loomulikult saab ka elektriahjus seda toitu valmistada, aga lõpptulemus on erinev nagu öö ja päev – või nagu delikatess-sink ja vorst. Ahjus küpseta pardikoibasid tavaliselt 150 kraadi juures umbes 3-4 tundi.