Ülilihtne kreemjas tatrasalat
Kastme tegin loomulikult taas päevalilleseemnetest. Ma ei mäletagi, kunas viimati poest taimset salatikastet ostsin. Nii lihtne (ja odav!) on päevalilleseemnetest kõik salatikastmed, soojad kastmed ja toidukoor ise valmistada. See salat on selline, kuhu sobib kindlasti lisada veel sulle sobivad lisandeid. Mina hoidsin retsepti üsna lihtsa ja universaalsena, aga kindlasti sobib siia veel näiteks ka tomat, herned, oad, seened jne. Aga ka see lihtne versioon on väga-väga maitsev! Ühesõnaga – tatar ja seemned likku ning proovi järele! :)
Valmistamisaeg: 5-10 minutit, lisaks tatra ja seemnete leotamisaeg
Salati jaoks:
400 g tatratangu (keetmata)
400 g hakitud marineeritud kurki või soolakurki
1 peeneks hakitud (punane) sibul
½ tl soola
Salatikastme jaoks:
200 g kooritud päevalilleseemneid
240 ml + 5 sl vett
2 sl õuna- või veiniäädikat
½ tl soola
1 ½ sl sojakastet või tamarit
Valmistamine:
Pane tatar rohke külma veega suuremasse kaussi likku. Sama tee päevalilleseemnetega (nendel piisab keskmisest kausist). Lase neil vähemalt 8-12 tundi liguneda. Ehk siis on hea need likku panna näiteks hommikul ja õhtul salat valmis teha või siis õhtul panna ligunema ja valmistada salat hommikul.
Kurna tatar korralikult. Sega tatra hulka hakitud kurk, sibul ja sool. Salatikastme jaoks blenderda kõik kastme koostisosad, nii-et tekiks ilus kreemjas kaste. Parim on selleks kannmikser, aga ka saumikser ajab asja ära, kuigi siis võib kaste natuke teralisem jääda. Sega kaste hoolikalt tatraga läbi. Maitse ja lisa vajadusel natuke soola. Salat on parim, kui see on natuke seisnud, aga võib ka kohe serveerida.