Valge šokolaadi tort rabarberi, maasikate ja laimiga
http://sentjurin.blogspot.com/2014/05/valge-sokolaadi-tort-rabarberi-vaarika.html
Suvi hakkab lähenema, mis tähendab, et kool hakkab viimaks lõppema. Sel nädalal võttis aset viimane praktiline tund köögis. Valmistasime inglaste klassikalise pärastlõuna teelaua tarvis suure hulga erinevate täidistega võileibu, kahte sorti skoone ja mille-feuille koogikesi. Menüü oli võetud üks ühele Londoni kuulsa The Ritz hotelli sortimendist. Seal tuleb ühe sellise pärastlõunase tee ja võileibade söömise eest tasuta pea 60 €. Fakt on see, et minul ei olnud nendest võileibadest sooja ega külma. Täidised olid imehea, saiad oli värskelt pagariärist toodud, aga mulle meeldib, kui võileib kupatab heast ja paremast. Sealsed ja ka meie võileivad pidid aga olema justkui millimeetri pealt kokku pandud ja nii jäi minu arvates kõik kohati väga kuiv. Aga see ehk ongi teeõhtu mõte, kulistad aga hulgi sooja teed peale, et sai suulakke kinni ei jääks. Sama külmaks jätsid mind skoonid ( inglise keele scones). Veidralt kuivad saiakesed, mida süüakse moosi ja clotted cream’iga. Järgmine leiutis, mis minul kuidagi alla ei läinud. Ma ütleks, et see on midagi või ja vahukoore vahepealset sisaldades 60 % rasva. Seda kõike oli kuidagi liiga palju ning seetõttu lähiajal skoonide järele ma oma kätt ei tõsta. Küll aga said mille-feuille koogid väga maitsvad. Lehttaigna kihtide vahele sai vaarikamoos, sidrunihõnguline vaniljekreem ja värsked vaarikad.
Meil on aga ametlikult alanud suviste kookide hooaeg- värsked ja õhulised maitsed seisavad eelisjärjekorras. Selle tordiga võib oma külalisi kostitada nii kaua, kuni aias rabarberit jätkub. Hapukalt hõrgud rabarber ja laim koos magusa vaarikaga loovad imelise kombinatsiooni ning on garanteeritud, et kook saab liigagi kiiresti laualt otsa.
Soovime kõikidele emadele, vanaemadele ja vanavanaemadele kaunist emadepäeva!
Vaja läheb:
- 150 g täisteraküpsiseid
- 70 g võid
- 200 g Ladyfingersi’ küpsiseid
Täidis:
- 600 g toorjuustu
- 1,5 dl vahukoort
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 2 spl jahu
- 3 muna
- 200 g valget šokolaadi
- 1 suur rabarberi vars
- 1 laimi mahl ja 1/2 laimi koor
- 200 g vaarikaid
Kate:
- 1,5 dl vahukoort
- 100 g valget šokolaadi
- 1/2 laimi koor
1. Purusta küpsised. Sulata või ja sega hulka küpsisepuru. Vooderda 20 cm läbimõõduga koogivorm küpsisepuruga. Küpseta koogipõhja 200-kraadises ahjus 10 minutit.
2. Sega omavahel toorjuust, vahukoor, vaniljesuhkur, jahu ja lisa ükshaaval munad. Sulata valge šokolaad ja vala see täidise hulka. Seejärel lisa laimimahl ja -koor, hakitud rabarber ja vaarikad.
3. Aseta üks Ladyfingers’i küpsis koogivormi ääre vastu, nii et suhkrustatud äär jääks välja poole. Kasta järgmise küpsise külg täidise sisse ja ”liimi” esimese küpsise külge. Vooderda nõnda jätkates terve koogivormi äär. Jälgi, et küpsised koogivormi äärest kõrgemad ei jääks, nii kipuvad otsad ahjus kõrbema. Vajadusel lõiga kõik küpsised lühemaks. Seejärel vala keskele täidis.
4. Küpset kooki 160-kraadises ahjus 45-50 minutit. Soovi korral aseta ahju põhja kuumakindel veevann.
5. Lase valmis koogil täielikult maha jahtuda, seejärel aseta üleööks külmkappi. Enne serveerimist kuumuta koor, sega hulka šokolaad ja laimikoor. Lase veidi jahtuda. Seejärel vala õhuke kiht koogi peale. Aseta kook 20 minutiks külmikusse tagasi.
6. Kaunista meelepäraselt!