Valge šokolaadiga kodujuustukook
Selle koogi retsept oli mul sahtlipõhjas juba ammu olemas. Suvisel ajal meisterdan sedasama ilma ahjuta valmivat kooki suhteliselt tihti. Hea on ju valmistada kiirelt üks koogike ning seejärel kõndida peenramaale koogi kaunistamiseks peale valima erinevaid marju ning ürte. Suvisel ajal on kaunistamisega lihtne, muul ajal tuleb aga koogi kaunistamiseks teised abivahendid kasutusele võtta. Sel aastal valmistasin seda kooki mitte esimest korda Eesti Ekspressi erilehte EE gurmee, milles vajas katmist üks korralik lihavõttelaud (ilmus kolmapäeval 18.03.2015).
Põhi:
120 g võid, sulatatuna
225 g kreekereid, soolamata
näpuotsatäis kaneeli
Täidis:
450 g valget šokolaadi
200 ml rõõska koort (35%)
3 pk (3x330g) klassikalist kodujuust
Kate
75 g Kreeka jogurtit
225 g toorjuustu, toasooja
1 väike sidruni riivitud koor+ mahl
55 g suhkrut
Peenesta küpsised korralikult, lisa segades juurde sulatatud või ja kaneel. Aseta pool küpsisesegust küpsetupaberiga kaetud ümmarguse koogivormi (22cm) põhjale.
Sulata šokolaad vesivannil. Vahusta koor tugevaks vahuks. Püreesta saumikseiga kodujuust peenemaks ning lisa siis segades juurde sulatatud šokolaad ja rõõsk koor. Sega ühtlaseks ning aseta pool kodujuustusegust vormi küpsisepõhjale. Kata ülejäänud küpsiseseguga ning seejärel laota peale ülejäänud kodujuustusegu. Aseta kook külmkappi tahenema vähemalt 6 tunniks. Seejärel valmista kate: sega kõik katte ained ühtlaseks kreemiks ning kata sellega tahenenud koogi pealne ning ääred. Enne serveerimist hoia külmas vähemalt 45 minutit, et kate ilusti taheneks. Kaunista.