Vana aasta viimane laud
Kuna jõululaud on meil igav (st traditsiooniline), peale kausikoogi müstilise kadumise ei ole selle kohta rohkemat midagi kosta. Detsembrikuu viimaseks päevaks aga saab igasugu õudusi teha.
- (Soe) kanamaksapasteet ning soolalõhe koos juurikate, saia ja muu näksimisega moodustas külmlaua
- Õunte ja sinepiga pikalt haudunud seakülg
- Ribid
- Pardirasvaga ahjukartulid-kaalid-porknad
- Cheesey peas
- Lehe-peedisalat basiilikuõliga
- Veel üks müstiliselt kadunud põldmarja-kausikook
Eraldi kirjapanekut väärib kaks retsepti
Roast spare ribs with toasted garlic, Stéphane Reynaud, Rôtis (lk 90)
- 1,25 kg ribisid
- 8 küünt küüslauku, kooritud ja hakitud
- 2 (prantsuse) šalottsibulat, kooritud ja hakitud
- 100 g maapähleid, hakitud
- punt koriandrit, peenikeseks hakitud
- 80 g tomatikastet (ketšupit)
- 150 ml sojakastet
- 100 ml oliiviõli
- 3 sibulat, kooritud ja poolitatud
- 2 porrut
- 1 sellerivars
- üks bouquet garni
Eelsoojenda ahi 180ºC kraadini.
Marinaadiks sega kokku, küülauk, šalottsibulad, maapähklid, korjander, tomatikaste, sojakaste ja oliiviõli.
Pane sibul, porru ja seller suure potitäie veega keema ning lase veidi aega madalal tulel podiseda. Siis lisa bouquet garni ja ribid ning keeda tasasel tulel pool tundi.
Siis võta ribid puljongist välja ning pane ahjupannile (hea oleks kui mahuks ühes kihis). Kata ribid marinaadiga ning küpseta jahus u 15 minutit. Vajadusel võib veel ribid ümber keerata ja natuke teiselt poolt ka küpsetada. Lõpp tulemus peaks olema selline mõnusalt kleebu.
———-
(Soe) kanamaksapasteet, ajakiri Jamie, nr 24, lk 82-83
Soe on sulgudes, sest kuigi ma kaalusin võimalust “nagu Jamie” seda soojalt serveerida, siis see on üsna tarbetu mässamine ja julgen arvata, et maitset see eriti ei mõjutanud.
- oliiviõli
- 40g + 1 supilusikas võid (kui nüüd järgi mõelda, siis mul oli kanamaksa u poole vähem, aga ma panin umbes just selle koguse…)
- 1 sibul, peenikeseks hakitud
- punt tüümiani, lehed
- 800 g kanamaksa
- 50 ml marsalat või brändit
- 4 küüslauguküünt, õhukeselt viilutatud
- 2-3 vart rosmariini
- pöidlasuurune tükk värsket ingverit, õhukeselt viilutatud
- erinevaid kõrvalprodukte – saia, salatit, kurki, redist jne